Βάζουν λουκέτο τα δημαρχεία της Ηπείρου

PED– Εκρηκτική η κατάσταση λόγω της παντελούς απουσίας πόρων- Έκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔ

Σε μία κίνηση που έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα προχωρούν οι δήμαρχοι της Ηπείρου. Με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ που ελήφθη σε έκτακτη συνεδρίαση αποφασίστηκε να κλείσουν για μία ημέρα όλα τα δημαρχεία της περιοχής και παράλληλα να υπάρξει συνάντηση με την ΚΕΔΕ και την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να συζητηθούν τα οικονομικά προβλήματα.

Η κατάσταση είναι πλέον εκρηκτική με πολλούς δήμους να μην μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους. Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι είναι περικομμένοι κατά 50% ενώ η απόδοσή τους γίνεται με μεγάλη χρονική καθυστέρηση, από την ΣΑΤΑ δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ, ενώ η απόφαση που είχε υπογράψει τον Φεβρουάριο ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών για απόδοση χρημάτων από τους παρακρατηθέντες πόρους ποτέ δεν υλοποιήθηκε.

Οι περισσότεροι δήμαρχοι της Ηπείρου περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που πρέπει να διαχειριστούν σε καθημερινή βάση.

Οι πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι στην Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα.

Στην Πρέβεζα, από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών δεσμεύτηκαν ποσά ακόμη και από την μισθοδοσία των υπαλλήλων. Τέσσερις φορές τους τελευταίους μήνες, όπως αποκάλυψε ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Κατσιπανέλης, κατασχέθηκαν ποσά από τη μισθοδοσία. Η τελευταία μάλιστα ήταν πριν το Πάσχα κι αφορούσε στο δώρο των εργαζομένων. Η κατάσταση είναι τραγική, σημείωσε με νόημα.

Ο Δήμος της Ηγουμενίτσας αδυνατεί να καλύψει ακόμη και τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και βρέθηκε αντιμέτωπος με την απειλή της διακοπής ρεύματος σε παιδικούς σταθμούς και γυμναστήρια. «Η ταλαιπωρία αυτές τις μέρες είναι αφάνταστη. Δεν μπορώ να συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντά μου μέσα σε ένα εχθρικό περιβάλλον» τόνισε ο δήμαρχος Γιώργος Κάτσινος.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και σε άλλα δημαρχεία ενώ από το σύνολο των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης επισημάνθηκε η αδυναμία εκτέλεσης έργων καθώς τα ταμεία στην κυριολεξία έχουν στεγνώσει.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες η κατάσταση αυτή θα μεταφερθεί στην ΚΕΔΕ και θα ζητηθεί η παρέμβασή της ώστε να υπάρξει συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών. Μία ημέρα νωρίτερα όλα τα δημαρχεία στην Ήπειρο θα μείνουν κλειστά θέλοντας με τον τρόπο αυτό να στείλουν μήνυμα προς την κεντρική διοίκηση.

Άλλωστε όπως τόνισαν πολλοί δήμαρχοι ακόμη και οι ίδιοι να μην κλείσουν τα δημαρχεία, αν συνεχιστεί η ίδια οικονομική κατάσταση θα κλείσουν από μόνα τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ