Βαρυσήμαντη παρέμβαση του Μητροπολίτη… Οι Γερμανοί να επιστρέψουν το κατοχικό δάνειο και τα κλεμμένα!

aspr maksimos

aspr maksimos

Βαρυσήμαντο κήρυγμα του Μητροπολίτη Ιωαννίνων από τον καμένο ναό των Ασπραγγέλων, με ιδιαίτερα μηνύματα και πολλούς αποδέκτες. Κήρυγμα που μοιάζει με κατάθεση ψυχής και συνάμα μάθημα δημοκρατίας.

Ο Μητροπολίτης καυτηρίασε το γεγονός ότι κανένας δεν απαίτησε από τους Γερμανούς το κατοχικό δάνειο το οποίο οφείλει στην Ελλάδα ενώ χαρακτήρισε τον ναζισμό ως «ειδωλολατρία, μια δαιμονική κατάσταση η οποία δεν είχε ούτε θεό, ούτε σεβασμό για την ανθρώπινη ύπαρξη, ούτε το χάρισμα και την έννοια της ελευθερίας».

Όπως είπε ήταν «καταπίεση, να φτιάξουμε τον κόσμο έτσι όπως νομίζουμε εμείς ότι είναι καλός με κάθε μέσο, ακόμη κι αν χρειάζεται να δολοφονήσουμε εκατομμύρια ανθρώπους, αν χρειάζεται να καταστρέψουμε χώρες, πολιτισμούς, αυτό ήταν ο ναζισμός. Και το αποτέλεσμα του ναζισμού τι ήταν; Χαλάσματα ανθρώπινα ισοπέδωση και στα υλικά πράγματα. Και βλέπουμε το αποτέλεσμα σε έναν ιερό χώρο, έναν ναό, σε ένα χώρο που προσέρχονταν οι άνθρωποι εκείνης της εποχής για τη σωτηρία του κόσμου, για την αγάπη, την ελευθερία».

Ο κ. Μάξιμος σημείωσε ότι οι Γερμανοί έγιναν οι καταστροφείς του κόσμου, τους συγχώρεσαν οι λαοί και πρώτοι οι ορθόδοξοι και Έλληνες οι οποίοι στη συνέχεια εργάστηκαν και εργάζονται σκληρά στην Γερμανία βοηθώντας να αναστηθεί και ανορθωθεί ένα κράτος κατεστραμμένο που είχε φέρει και στους άλλους την καταστροφή.

«Τα χρέη της Γερμανίας, είπε ο κ. Μάξιμος, τα περισσότερα της χαρίστηκαν, αλλά της έφεραν και χρήματα και έκαναν και το σχέδιο Μάρσαλ και βιομηχανία και τους βοήθησαν να γίνουν σήμερα αυτό που λέμε η ατμομηχανή της Ευρώπης, μια από τις πιο δυνατές οικονομικά χώρες του κόσμου. Κι αυτοί τι έκαναν;»

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων έθεσε το θέμα του κατοχικού δανείου πρωτίστως, αλλά και των αποζημιώσεων, επισημαίνοντας ότι οι Γερμανοί «μόλις οι Έλληνες βρέθηκαν αδύναμοι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν φταίμε, ούτε τους πέρασε από το μυαλό τους ότι κι αυτοί θα έπρεπε να μας συγχωρήσουν, να μας έχουν στην καρδιά τους και να βοηθήσουν, πολύ δε περισσότερο που στη διάρκεια της κατοχής άρπαξαν περιουσία ολόκληρη εθνική με το λεγόμενο κατοχικό δάνειο που δεν ήταν δάνειο, αλλά αρπαγή, αλλά υπάρχουν χαρτιά είναι γραμμένα τι πήραν. Καλά δεν συζητούμε για τις αποζημιώσεις για αυτά που κατέστρεψαν, ένα από αυτά είναι ο ναός που βρισκόμαστε, αλλά κανείς δεν βρέθηκε να έχει το θάρρος και τα μούτρα να πάει να ζητήσει το κατοχικό δάνειο;».

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για χρήματα, το χρυσάφι από την Τράπεζα της Ελλάδος, η περιουσία και ο μόχθος ενός λαού που τον κατέστρεψαν. «Εμείς, όμως, τόνισε ο κ. Μάξιμος, επειδή είμαστε ορθόδοξοι και γνωρίζουμε να συγχωρούμε λέμε το εξής:

Βεβαίως και συγχωρούμε, αλλά δεν θα πάψουμε ποτέ να θυμόμαστε τις θηριωδίες για να μην επαναληφθούν και δεν θα πάψουμε ποτέ να λέμε ότι πέρα από τις αποζημιώσεις που είναι θέμα συζητήσιμο και δύσκολα μετρήσιμο, πρέπει να οπωσδήποτε τα κατοχικό δάνειο, τα κλεμμένα να επιστραφούν, χωρίς να τους πιάνουμε από το λαιμό, να τους βάλουμε φυλακή όπως μας έκαναν αυτοί και χωρίς να θέλουμε να γινόμαστε δυνάστες των ανθρώπων, όπως δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έγιναν αυτοί. Αυτό σημαίνει όμως, κατέληξε, ότι και εμείς θα πρέπει να βάλουμε μυαλό, να μετανοήσουμε και θα πρέπει να κατανοήσουμε τη θέση μας και τη μεγάλη ευθύνη που έχουμε ως Έλληνες και ορθόδοξοι να λάμπουμε στον κόσμο, με αγάπη, πνευματικότητα και ήθος».
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ