Βαρύς τον Μάρτιο ο φόρος αίματος

driskos1Βαρύς είναι ο φόρος αίματος στην άσφαλτο στα τροχαία δυστυχήματα που σημειώθηκαν στην Ήπειρο κατά την διάρκεια του Μαρτίου. Το τραγικό είναι πως, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της Αστυνομίας, η αιτία των περισσοτέρων ατυχημάτων είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Αναλυτικά στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου, σημειώθηκαν 11 τροχαία δυστυχήματα (έναντι 9 το 2011). Ειδικότερα σημειώθηκαν:

· 4 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα έναντι 2 που είχαν συμβεί το Μάρτιο του 2011.

· 2 τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό ατόμων έναντι 4 το Μάρτιο του 2011.

· 5 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου έναντι 3 το Μάρτιο του 2011.

Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών καταγράφηκαν συνολικά 16 παθόντες (έναντι 27 το 2011). Ειδικότερα καταγράφηκαν:

4 νεκροί (έναντι 4 το 2011) 3 σοβαρά τραυματίες (έναντι 4 το 2011) 9 ελαφρά τραυματίες (έναντι 19 το 2011)

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:

Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ Η απόσπαση προσοχής του οδηγού Η υπερβολική ταχύτηταΗ παραβίαση της προτεραιότητας Οι καιρικές συνθήκες – ολισθηρότητα οδοστρώματοςΗ κίνηση στο αντίθετο ρεύμαΗ παράβαση σηματοδότη – παραβάσεις σήμανσης

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό, που προβλέπει αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων σε όλο το οδικό της δίκτυο.

Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, το μήνα Μάρτιο 2012, πραγματοποιήθηκαν (11.584) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν μεταξύ άλλων (1.738) παραβάσεις ως ακολούθως:

· 53 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη).

· 792 για υπερβολική ταχύτητα.

· 344 για στέρηση ασφαλιστηρίου.

· 61 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση.

· 93 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση.

· 24 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

· 15 για την παραβίαση προτεραιότητας.

· 54 για οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας οδηγού.

· 15 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.

· 21 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη.

· 19 για αντικανονικό προσπέρασμα.

· 17 για οδήγηση με φθαρμένα ελαστικά.

· 47 για παραβάσεις Κ.Τ.Ε.Ο.

· 19 για αντικανονικούς ελιγμούς.

· 14 για στέρηση άδειας κυκλοφορίας.

· 9 για μη κίνηση στο δεξιό άκρο του οδοστρώματος.

· 14 για θορύβους.

· 127 για παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.

Ειδικότερα, για τις παραβάσεις, που σχετίζονται με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ σημειώνεται ότι τον μήνα Μάρτιο του 2012, συγκροτήθηκαν (194) συνεργεία αστυνομικών ελέγχων, ελέγχθησαν (2.744) οδηγοί και βεβαιώθηκαν (53) παραβάσεις.

γ. Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας

Η Ελληνική Αστυνομία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα ασφαλούς οδήγησης και οδικής ασφάλειας με σκοπό να συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή και να ακολουθούν τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει :

Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας Έχω διαρκώς τεταμένη την προσοχή μου στην οδήγηση και τον έλεγχο του οχήματος Όταν οδηγώ δεν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας Φορώ πάντα ζώνη ασφαλείας Τοποθετώ τα παιδιά σε παιδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα Δεν μιλώ στο κινητό όταν οδηγώ Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Οι παραπάνω συμβουλές θα επαναλαμβάνονται διαρκώς με σκοπό να συμβάλλουν στην εμπέδωση της κυκλοφοριακής και οδικής κουλτούρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ