Βαρύς ΕΝΦΙΑ για μία ακόμη χρονιά…

ENFIA16

ENFIA16

Το ίδιο βαρύς και άδικος θα παραμείνει ο ΕΝΦΙΑ μέχρι και το 2018, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τη διάταξη που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στην Βουλή.

Με τη διάταξη του νομοσχεδίου αναβάλλεται για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν το 2016) και μάλιστα για άλλα δύο χρόνια, έως και το 2018, η επιβολή συμπληρωματικού φόρου για τα αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης, με επίσημη δικαιολογία ότι πρέπει να υπάρξει περίοδος προσαρμογής.

Τούτο παρά το γεγονός ότι τέτοια περίοδος προσαρμογής δεν δόθηκε για τους ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων, είτε επρόκειτο για κατοικίες είτε αυτά είχαν εμπορική χρήση από την αρχή εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ το 2013.

Αυτό σημαίνει δύο πράγματα:

1. Ότι το καθεστώς ΕΝΦΙΑ και άρα και η υποχρέωση συμπληρωματικού φόρου θα παραμείνει ίδια και το 2017 και το 2018 και γι’ αυτό το υπουργείο οικονομικών σπεύδει να εξαιρέσει εκ των προτέρων μέχρι τότε από τη σχετική επιβάρυνση τα αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης.

Οι υπόλοιποι θα πληρώνουν τον ίδιο ακριβώς φόρο για να επιτυγχάνεται ο εισπρακτικός στόχος για καθαρά έσοδα 2,65 δισ. ευρώ.

2. Ότι ακόμη και αν εκπληρωθεί η αναθεωρημένη μνημονιακή υποχρέωση για προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων έως το τέλος του 2017, το 2018 κανείς από αυτούς που φορολογούνται με συμπληρωματικό φόρο σε αστικά ακίνητα δεν θα ελαφρυνθεί στο ελάχιστο, αφού ο εισπρακτικός στόχος θα μείνει ο ίδιος.

Τούτο διότι τα αγροτεμάχια εκτός σχεδίου θα συνεχίσουν εξαιρούνται από συμπληρωματικό φόρο.

Μάλιστα, για να εισπραχθούν και τα 2,65 δισ. ευρώ θα αυξηθούν και οι συντελεστές του φόρου για όλους για να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα για τα δημόσια έσοδα.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ