Βαρύς χειμώνας…. Τι λένε τα μερομήνια!

ZAGORI XIONI 11 14

ZAGORI XIONI 11 14Τα μερομήνια ή ημερομήνια, αποτέλεσαν για πολλά χρόνια μέθοδο για την μακροπρόθεσμα πρόβλεψη του καιρού.

Ήταν οι άνθρωποι της υπαίθρου αυτοί που «διάβαζαν» τα σημάδια του καιρού κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου και ερμήνευαν τα καιρικά φαινόμενα για όλη τη διάρκεια του έτους.

Οι επιστήμονες και οι μετεωρολόγοι δεν αποδέχθηκαν ως έγκυρη την συγκεκριμένη μέθοδο. Μάλιστα από το Εργαστήρι Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έγινε και σχετική μελέτη…

Ωστόσο οι άνθρωποι της υπαίθρου εξακολουθούν να δίνουν την δική τους ερμηνεία και να προβλέπουν τον καιρό για τους επόμενους μήνες.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
Το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου ο καιρός θα κυλίσει με κρύο και συννεφιά και ίσως εκδηλωθούν και μπόρες.
Το δεύτερο 10ήμερο το κρύο θα είναι πιο έντονο και ίσως εκδηλωθούν και βροχές.
Τέλος το τρίτο 10ήμερο θα συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις και το κρύο, αλλά επίσης θα εκδηλωθούν και χιονοπτώσεις στα ορεινά.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Όλο το μήνα θα επικρατούν βροχοπτώσεις, κρύο και χιονοπτώσεις στα βουνά.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Το πρώτο 5ήμερο θα επικρατούν βροχές και από τις 5 του μηνός θα κάνουν την εμφάνισή τους και χιονοπτώσεις. Ο καιρός θα βελτιωθεί από τις 20 έως τις 27 Δεκεμβρίου ώστε να επιστρέψει και πάλι το κρύο όπως και οι χιονοπτώσεις.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Σε γενικές γραμμές ζεστός για την εποχή θα κυλίσει ο Ιανουάριος. Το πρώτο 10ήμερο θα κυλίσει με συννεφιές βροχές και αέρα. Το δεύτερο 10ήμερο θα έχουμε μάλλον τις Αλκυονίδες ημέρες. Μετά τις 23 θα επικρατεί κακοκαιρία και χιόνια.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Τις πρώτες 5 μέρες θα επικρατεί χιονιάς. Από τις 6 έως 16 θα έχουμε βελτιωμένο καιρό. Από τις 17 έως 24 χαλάει πάλι ο καιρός με χιονοπτώσεις. Ενώ τις 4 υπόλοιπες μέρες του μήνα ο καιρός θα κυλίσει με βροχές και αέρα. Και τέλος το τελευταίο 2ήμερο θα παρουσιαστούν χιονοπτώσεις.

ΜΑΡΤΙΟΣ
Με κρύο μπαίνει η Άνοιξη, όπως και με χιονοπτώσεις καταιγίδες και μπουρίνια θα κυλήσει το πρώτο 10ήμερο του μήνα.
Το δεύτερο 10ήμερο θα κυλίσει με συννεφιές και ίσως να πέσουν και χιόνια.
Το τελευταίο 10ήμερο θα κυλίσει με συννεφιές και κρύο.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Το πρώτο 10ήμερο θα εισβάλει κρύο και βροχοπτώσεις. Στη συννέχεια κατά το δεύτερο 10ήμερο θα επικρατεί συννεφιά. Και το τελευταίο 10ήμερο βροχοπτώσεις.

ΜΑΙΟΣ
Άστατος θα είναι ο καιρός όλο το μήνα εκτός από το πρώτο 10ήμερο, με βροχοπτώσεις και μπουρίνια.

ΙΟΥΝΙΟΣ
Με άστατο καιρό φαίνεται να ξεκινά το καλοκαίρι. Όλος ο μήνας θα κυλίσει με βροχές και το δεύτερο 15ήμερο με μπουρίνια.

ΙΟΥΛΙΟΣ
Το πρώτο 15ήμερο θα κυλίσει με συννεφιές και λίγες βροχοπτώσεις, ενώ το δεύτερο 15ήμερο θα κάνει την εμφάνισή της η ζέστη.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Όλος ο μήνας θα κυλίσει με ζέστη.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ