Βαρουφάκης: Κοινωνικοποίηση και όχι ιδιωτικοποίηση του λιμανιού

varoufakis limani

Την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας εξέφρασε ο Γραμματέας του ΜεΡΑ Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος έκανε στάση στην περιοχή, καθώς μετά την Κέρκυρα συνεχίζει την περιοδεία του στα Γιάννινα.

Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι “όταν δίνεται ένα λιμάνι σε κάποιον ιδιώτη, στην ουσία του δίνεται το δικαίωμα να αποσπά ποσά από το Δημόσιο, από τον τόπο, προσόδους… και να εξάγει χρήμα στα Νησιά Κέϋμαν”.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, χαρακτήρισε “αποικιοκρατική” την πρακτική των ιδιωτικοποιήσεων για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και χαρακτήρισε την Ελλάδα “μια φυλακή χρέους που παράγει προσόδους για τους λίγους από τους πολλούς”.

Ο κ. Βαρουφάκης, τάχθηκε υπέρ της “κοινωνικοποίησης” του Λιμένα Ηγουμενίτσας, ώστε όπως σημείωσε “οι πρόσοδοι που βγαίνουν από τα πλοία που έρχονται στο λιμάνι να μένουν στον τόπο”.

Αναλυτικά στη δήλωσή του ανέφερε: «Κάθε λιμάνι είναι ένα μονοπώλιο. Όταν θα έρθει αυτό το πλοίο θα έρθει σε αυτό το λιμάνι. Το μονοπώλιο ποτέ δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αγορά. Όταν το δίνεις το λιμάνι σε έναν ιδιώτη του δίνεις το δικαίωμα ουσιαστικά να αποσπά χρήμα, προσόδους από το Δημόσιο, από τον τόπο.

Το χειρότερο, δεν είναι ένα απλό λιμάνι το οποίο ιδιωτικοποιείται, είναι ένα λιμάνι το οποίο έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ και κάθε δεκάρα που θα πάρει το ΤΑΙΠΕΔ, που θα είναι ελάχιστες δεκάρες σε σχέση με τις προσόδους που θα μπορούν να αποσπά από τον τόπο αυτόν ο ιδιώτης που θα το πάρει, θα πάει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ στην τρόικα.

Μια τρόικα που πρώτον δεν έχει ανάγκη αυτά τα χρήματα, αντίθετα με τον τόπο αυτόν που τα έχει.

Μη ξεχνάμε ότι η τρόικα στο κέντρο της έχει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που έχει τυπώσει 5,5 τρισεκατομμύρια, τα τυπώνουνε. Εδώ έχουμε μια καθαρή περίπτωση αποικιοκρατίας που χρησιμοποιεί την πτώχευση του ελληνικού κράτους για να περάσει αυτό το λιμάνι σε κάποιον ιδιώτη, δεν ξέρουμε σε ποιον από τους 7 που “χτυπάνε” σήμερα θα το πάρει.

Αυτός που θα το πάρει δεν πρόκειται να προσφέρει κάτι που δεν προσφέρεται σήμερα. Το μόνο που θα κάνει είναι να εξάγει χρήμα από αυτό τον τόπο, χρήμα το οποίο θα καταλήξει στα Cayman islands.

Δεν είναι ούτε υπέρ του καπιταλισμού αυτό που γίνεται, ούτε υπέρ του σοσιαλισμού, σίγουρα δεν είναι υπέρ της κοινωνίας, είναι υπέρ κάποιων ιδιωτών, ολιγαρχών που συνδέονται με τα συμφέροντα της τρόικας και των δανειστών.

Μια καθαρή κλασική βάρβαρη περίπτωση αποικιοκρατίας.

Για αυτό εμείς στο ΜέΡΑ25 εναντιωνόμαστε σε αυτό που θα γίνει σε αυτό το λιμάνι εδώ και ζητάμε την κοινωνικοποίησή του. Οι πρόσοδοι που βγαίνουν μέρα μπαίνει μέρα βγαίνει με τα πλοία που έρχονται και φεύγουν να μένουν στον τόπο. Στην Ηγουμενίτσα, συνολικά περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, στην Ελλάδα ολόκληρη. Αυτό απαιτεί ρήξη, ρήξη με το καθεστώς που εμείς το ονομάζουμε χρεοδουλοπαροικία.

Η Ελλάδα είναι μια φυλακή χρέους η οποία παράγει προσόδους για τους λίγους από τους πολλούς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ