Βαριά καμπάνα του Εφετείου σε δύο Βουλγάρες για τις τηλεφωνικές απάτες σε ηλικιωμένους…

diki giakoumaki

diki giakoumaki

Βαριά ήταν η καμπάνα που έπεσε σε δύο γυναίκες, οι οποίες μετείχαν σε σπείρα που εξαπατούσε κυρίως ηλικιωμένους, με την μέθοδο της τηλεφωνικής απάτης περί τροχαίου ατυχήματος!

Οι δύο Βουλγάρες, μέλη σπείρας, που είχαν συλληφθεί με διαφορά λίγων ημερών την περασμένη άνοιξη, κάθισαν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ιωαννίνων.

Στο κύκλωμα είχαν τον ρόλο του «εισπράκτορα» όμως δεν κατάφεραν να βρουν καμία δικαιολογία για το δίχτυ απάτης που είχαν στήσει. Μοιραία για αυτές στάθηκε η επίσκεψή τους στην Κάτω Καλεντίνης Άρτας, τον περασμένο Απρίλιο. Θύμα τους ήταν ένας 73χρονος κάτοικος του χωριού. Είχαν καταφέρει να τον πείσουν, άλλοι συνεργάτες των δύο γυναικών, ότι το παιδί του προκάλεσε τροχαίο, σκότωσε άνθρωπο και για να καταφέρει να ξεφύγει από την φυλακή, χρειάζονταν το ποσό των 32 χιλιάδων ευρώ!!!

Οι δύο Βουλγάρες έφτασαν στο σπίτι του ηλικιωμένου, πήραν τα χρήματα που είχαν συμφωνήσει και φυσικά εξαφανίστηκαν. Όταν εκείνος ανακάλυψε ότι είχε πέσει θύμα απάτης ήταν ήδη αργά…

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δεν μπόρεσαν να βρουν καμιά δικαιολογία για την πράξη τους… Άλλωστε δεν ήταν η πρώτη απάτη που είχαν διαπράξει, καθώς από τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας είχε προκύψει ότι το κύκλωμα «χτυπούσε» σε ολόκληρη την χώρα.

Δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό για τις δύο και οι ποινές για την απάτη είναι ανάλογες με άλλα βαρύτατα αδικήματα.

Φυλάκιση 18 ετών για την 52χρονη και δώδεκα ετών για την 26χρονη συνεργό της. Οι δικαστές έδειξαν ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι από τις τεράστιες διαστάσεις που έχουν λάβει οι τηλεφωνικές απάτες, με θύματα πάντα ηλικιωμένους!

Και ίσως τέτοιες ποινές μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά.

Η αστυνομία κατάφερε να φτάσει στα ίχνη της 52χρονης τον περασμένο Μάιο, οπότε και την συνέλαβε στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης. Λίγες ημέρες αργότερα συνελήφθη και η νεαρή συνεργός της.

Η εγκληματική ομάδα αποτελούνταν από πέντε μέλη. Πραγματοποιούσαν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις στις οικίες ηλικιωμένων κυρίως ατόμων και προσποιούμενοι τους αστυνομικούς και με το πρόσχημα ότι στενός συγγενής τους προκάλεσε τροχαίο ατύχημα με θανάσιμο ή σοβαρό τραυματισμό, ζητούσαν την καταβολή χρηματικών ποσών, προκειμένου να συμβάλουν στην απεμπλοκή του από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες.

Σε αρκετές περιπτώσεις, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, για να γίνουν πιο πειστικοί και να επιτύχουν την εξαπάτηση των θυμάτων τους, ένας από τους δράστες προσποιούνταν το συγγενικό πρόσωπο, το οποίο εκλιπαρούσε για βοήθεια.

Στην περιοχή της Άρτας είχαν καταφέρει να πάρουν χρήματα από δύο ηλικιωμένους ενώ σε διάστημα ενός μήνα περίπου αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν τουλάχιστον άλλους είκοσι εννέα πολίτες στην Ήπειρο αξιώνοντας ποσά που ξεπερνούσαν τις 500.000 ευρώ.
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ