Βανδαλισμοί στην Εγνατία… Στοιχίζουν πανάκριβα

EGNATIA_4_1_12Ενάμισι εκατομμύριο ευρώ περίπου στοίχισε η αποκατάσταση ζημιών στην Εγνατία Οδό, που οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στην τριτοκοσμική συμπεριφορά που επιδεικνύει μία μικρή μειοψηφία πολιτών.

Εκτεταμένοι βανδαλισμοί σε πινακίδες σήμανσης αλλά και σε τοίχους προστασίας του οδικού άξονα με αναγραφές υβριστικών συνθημάτων, κλοπές καλωδίων οδοφωτισμού κι άλλων συστημάτων ηλεκτρονικής ενημέρωσης και αλόγιστη ρίψη απορριμμάτων στο οδικό δίκτυο και τους χώρους στάθμευσης, αποδεικνύονται σε ζητήματα σοβαρά που κοστίζουν μάλιστα ακριβά!

Η “Εγνατία Οδός Α.Ε.” καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, μέσω των αναδόχων συντήρησης και λειτουργίας, για τον προγραμματισμό και την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών αποκατάστασης των προβλημάτων.

Όμως αυτό δεν αρκεί…

Άλλωστε θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αποκατάσταση των ζημιών που σχετίζονται με παρόμοιες ενέργειες, είναι μια εξαιρετικά δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία. Ειδικά κατά τη χρονική περίοδο 2010-2012:

Καθαρίστηκαν πάνω από 75.000μ² αναγραφές συνθημάτων σε τοίχους και πάνω από 2.000μ² αναγραφές συνθημάτων σε πινακίδες σήμανσης, ενώ το ετήσιο κόστος των επεμβάσεων αυτών ξεπερνά τις 250.000€.

Κλάπηκαν πάνω από 150.000μ. καλωδίων ηλεκτροφωτισμού, με αποτέλεσμα σημαντικά τμήματα της ανοικτής οδοποιίας, μεγάλες γέφυρες και Ανισόπεδοι Κόμβοι να βυθιστούν στο σκοτάδι και το κόστος της αποκατάστασης να ξεπερνά τις 650.000€.

Συλλέχθηκαν πάνω από 120 τόνοι απορριμμάτων από τα ερείσματα και τα πρανή των αυτοκινητοδρόμων, καθώς και από τους Χώρους Στάθμευσης και Αναψυχής, με κόστος που ξεπερνά ετησίως τις 550.000€.

Η “Εγνατία Οδός Α.Ε.”, εκτός από τις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης, έχει επανειλημμένα προβεί σε ενέργειες, όπως καταγγελίες, μηνύσεις, αναφορές κτλ., προς τις αρμόδιες Αρχές του Κράτους, για τον εντοπισμό των υπαίτιων και την αποτροπή παρόμοιων φαινομένων.

Αποτελεί καθήκον όλων των πολιτών, να σέβονται και να εκτιμούν τα σημαντικά αυτά έργα, να αντιλαμβάνονται συνεχώς ότι η σήμανση, ο ηλεκτροφωτισμός και η καθαριότητα των οδών είναι στοιχεία απολύτως απαραίτητα για την ασφάλεια των χρηστών και ότι, τελικά, η άσχημη εικόνα των δρόμων αποτελεί προσβολή της χώρας, ιδιαίτερα προς τους ξένους οδηγούς και επισκέπτες.

Με την έλευση της καινούργιας χρονιάς, απευθύνεται σε όλους τους οδηγούς και επιβάτες που χρησιμοποιούν την Εγνατία Οδό και τους Κάθετους Άξονες και υπενθυμίζει την ανάγκη για ακόμη καλύτερη οδηγική συμπεριφορά, σε ένα δίκτυο που μπορεί και αξίζει να είναι πιο καθαρό, πιο ασφαλές και πιο αξιόπιστο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ