Στα αζήτητα η ένταξη του Ζαγορίου στα μνημεία της UNESCO

zagori new

zagori new

Στα αζήτητα βρίσκεται το σχέδιο ένταξης του Ζαγορίου στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, το οποίο είχε εξαγγελθεί το 2014, αλλά σήμερα σκοντάφτει στην εξεύρεση οικονομικών πόρων.

Το θέμα αναδεικνύει ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας, ο οποίος με την ιδιότητα του Υπουργού Πολιτισμού είχε ανακοινώσει την απόφαση για ένταξη του Ζαγορίου στον κατάλογο παγκοσμίων μνημείων.

Η σύνταξη και υποβολή του φακέλου για αυτή την ένταξη θα υποστηριζόταν, πέραν των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και από το Πολιτιστικό Ιδρυμα του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) που είχε δεχθεί γενναιόδωρα να είναι ο χορηγός της μελέτης.

Η δρομολόγηση της ένταξης του Ζαγορίου στον περίφημο κατάλογο της UNESCO χαιρετίστηκε με ικανοποίηση από τους φορείς του Ζαγορίου (Δήμο, Ενωση Ζαγορισίων Αθηνών, Ριζάρειο Ιδρυμα) ως εξασφάλιση σημαντικού πλεονεκτήματος για την ανάπτυξη της περιοχής.

Μετά την κυβερνητική αλλαγή που σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 2015 το θέμα του Ζαγορίου δεν είχε την παραμικρή συνέχεια από την νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο κ. Τασούλας μέσω της διαδικασίας του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, υπέβαλλε δύο αναφορές εκ μέρους της Ένωσης Ζαγορισίων Αθηνών στις 19-2-2016 και εκ μέρους του Δήμου Ζαγορίου στις 6-3-2017 ζητώντας πληροφορίες για την πορεία της ένταξης του Ζαγορίου στον κατάλογο της UNESCO.

Στην απάντηση που έλαβε στις 21-3-2016 από τον κ.Μπαλτά αναφέρεται πως «καθοριστικής σημασίας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης συνιστά η εξεύρεση οικονομικών πόρων απαραίτητων για την σύνταξη του φακέλου».

Στην απάντηση που δόθηκε πριν από μερικές ημέρες, από την σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, σημειώνεται πως η «προετοιμασία του φακέλου της συγκεκριμένης υποψηφιότητας είναι διαδικασία χρονοβόρα και απαιτητική» και πως «καθοριστική σημασία έχει η εξεύρεση οικονομικών πόρων για τη σύνταξη του φακέλου»!

«Το συμπέρασμα που αβίαστα προκύπτει είναι ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν προώθησε καθόλου την υπόθεση ένταξης του Ζαγορίου στον Κατάλογο Παγκόσμιων Πολιτιστικών Τοπίων της UNESCO αλλά και αγνόησε και την υπάρχουσα προσφορά χρηματοδότησης από τον ιδιωτικό τομέα της αναγκαίας μελέτης, προσφορά που αμφιβάλλω αν σήμερα, μετά από 2 ½ χρόνια απαράδεκτης κυβερνητικής ολιγωρίας, εξακολουθεί να ισχύει. Αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη είναι μία ακόμη απόδειξη της περιφρόνησης και αδιαφορίας με την οποία η σημερινή Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντιμετωπίζει καίρια και κρίσιμα θέματα του Νομού μας», υπογραμμίζει στη δήλωσή του ο κ. Τασούλας.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ