Τζιπ και μοτοκρός απειλούν τη Βερλίγκα στο Εθνικό Πάρκο Τσουμέρκων

tzip motokros verligka

Σπάνια και προστατευόμενα είδη φυτών όπως ο κρόκος, οι κενταύριες και οι ορχιδέες που φύονται στα πανέμορφα αλπικά λιβάδια του οροπεδίου της Βερλίγκα στο όρος Λάκμος, απειλούνται με εξαφάνιση από τη συνεχώς αυξανόμενη κίνηση μηχανοκίνητων μέσων (τζιπ, μοτοκρός κ.λπ.), τα οποία, τους καλοκαιρινούς μήνες, κινούνται άναρχα και αρκετές φορές ακόμα και εκτός του δασικού ορεινού δικτύου που έχει δημιουργηθεί για να εξυπηρετεί κυρίως τις ανάγκες των νομάδων κτηνοτρόφων που χρησιμοποιούν τα αλπικά χορτολίβαδα για να θρέψουν τα ζώα τους.

Στο όρος Λάκμος ή Περιστέρι, πάνω από το Χαλίκι,  σε υψόμετρο 2050 μέτρων σχηματίζεται μια εποχική αλπική λίμνη η Βερλίγκα, γνωστή και ως  δρακόλιμνη  της Νότιας Πίνδου, η οποία περιβάλλεται από ένα πανέμορφο οροπέδιο που σχηματίζεται ανάμεσα από τις κορυφές  Τσουκαρέλα με υψόμετρο 2.295 μ. και Μέγα Τράπο με υψόμετρο 2.240 μ.

Δυστυχώς, σε πρόσφατη αυτοψία στην περιοχή από στελέχη της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου (Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων) παρατηρήθηκαν αμέτρητες «ροδιές» μηχανοκίνητων μέσων,  εκτός ορεινού οδικού δικτύου, ενώ βρέθηκαν δίπλα στο ομώνυμo ρυάκι πλαστικά μπουκάλια,  κονσερβοκούτια, κουτάκια αλουμινίου, πακέτα τσιγάρων κ.λπ.  

Στο οροπέδιο της Βερλίγκα αναπτύσσονται σπάνια είδη φυτών τα οποία έχουν προσαρμοστεί και επιβιώνουν στις αντίξοες καιρικές συνθήκες των μεγάλων υψομέτρων. Πολλά από αυτά τα είδη,  εξαιτίας της σπανιότητας  και της τρωτότητάς τους έχουν ενταχθεί σε καταλόγους με απειλούμενα είδη και έχει θεσμοθετηθεί η προστασία τους με νόμο.

Το οροπέδιο λόγω της μοναδικότητάς του προστατεύεται από εθνικές και διεθνής συμβάσεις. Εκτός του ότι βρίσκεται εντός περιοχής του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000, όλος ο ορεινός όγκος του Περιστερίου χωροθετείται εντός του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου, και σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα του 2009 ανήκει στη Ζώνης ΙΙβ με την  ονομασία: «Περιοχή Διατήρησης Τοπίου, Οικοτόπων και Ειδών». Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι οι χρήσεις γης και οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες ρυθμίζονται με στόχο την προστασία και τη διατήρηση της φύσης και του τοπίου, που αποτελούν εθνικό φυσικό πλούτο και την κληρονομιά μας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με το νόμο, δεν επιτρέπεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις, όπως μόνιμες ή εποχικές λίμνες, ποτάμια, ρέματα και ρυάκια, δάση, λιβάδια, βοσκότοποι οικότοποι προτεραιότητας (Παράρτημα Ι, Οδηγία 92/43/ΕΟΚ), καθώς και σε μονοπάτια που βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές. Φυσικά ο νομοθέτης αναφέρεται με σαφήνεια και στις  περιπτώσεις που επιτρέπεται η  κίνηση για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και ατυχημάτων, πυρκαγιών, η κίνηση οχημάτων των συναρμόδιων υπηρεσιών, καθώς και η κίνηση για την εξυπηρέτηση της ποιμενικής κτηνοτροφίας, τη διενέργεια υλοτομιών ή τη μεταφορά δασικών προϊόντων κ.λπ.

«Ο μύθος της Βερλίγκα για να συνεχίσει να είναι αφηγήσιμος και στα παιδιά μας χρειάζεται τον σεβασμό, την φροντίδα  και την αγάπη όλων μας. Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι θέμα πολιτισμού και εμείς οι ενήλικες, ως έλλογα όντα οφείλουμε  να το διαφυλάξουμε με ορθές πρακτικές. Όπως είναι και υποχρέωση των  αρμόδιων υπηρεσιών να  ενεργήσουν σύμφωνα με το νόμο όταν διαπιστώνονται μη σύννομες ενέργειες» επισημαίνεται από τα στελέχη του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Αράχθου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ