Τσουχτερά πρόστιμα σε επιχειρήσεις που κερδοσκοπούν

souper akriveia

Σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ανέρχονται τα πρόστιμα που έχει επιβάλει η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε επιχειρήσεις που «πιάστηκαν» να κερδοσκοπούν προχωρώντας σε ανατιμήσεις προϊόντων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπ. Ανάπτυξης.

Αν και δεν αναφέρονται οι εταιρείες που έπεσαν στην «τσιμπίδα» των ελέγχων, ούτε τα πρόστιμα αναλυτικά που επιβλήθηκαν, ασφαλείς πληροφορίες του newmoney αναφέρουν πως μέσα σε αυτές περιλαμβάνονται σχεδόν όλες οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Τα δε πρόστιμα φθάνουν τις 150.000 ευρώ.

Όπως εξηγούσαν το πρωί πηγές απ’ το Υπ. Ανάπτυξης οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις εντοπίστηκαν να πουλάνε με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδος παρτίδες προϊόντων για τις οποίες ισχύει πλαφόν (μάσκες, αντισηπτικά, αλκοολούχα προϊόντα κοκ). Οι περισσότερες περιπτώσεις δε αφορούν τις μεγάλες ανατιμήσεις που είχαν περάσει στο ράφι στις μάσκες υψηλής προστασίας στον απόηχο των περιοριστικών μέτρων που είχαν ανακοινωθεί στα τέλη της περασμένης χρονιάς.

Σημειώνεται πως οι επιχειρήσεις που πιάστηκαν να κερδοσκοπούν θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ, όπως προβλέπει η ισχύσουα διάταξη, στην περίπτωση υποτροπής.

Η ανακοίνωση του υπ. Ανάπτυξης αναφέρει αναλυτικά:

«H Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, πραγματοποιεί σε καθημερινή βάση ελέγχους στις τιμές των αγαθών και σε περιπτώσεις, που παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας, επεμβαίνει επιβάλλοντας τα οριζόμενα πρόστιμα από την κείμενη νομοθεσία.

Ειδικότερα για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας η Υπηρεσία μας πραγματοποιεί ελέγχους σε πολλαπλούς τομείς, όπως: αλευροβιομηχανίες, οπωρολαχανικά, καύσιμα, κρέατα, σούπερ μάρκετ καθώς επίσης και στις τιμές πώλησης των μασκών προστασίας και των τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού COVID-19.

Από τους μέχρι στιγμής ελέγχους της Υπηρεσίας μας έχουν προκύψει και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Οι έλεγχοι συνεχίζονται και βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλα τα στάδια διακίνησης, εμπορίας και παροχής υπηρεσιών, τα αποτελέσματα των οποίων μετά την ολοκλήρωση τους θα σας ανακοινωθούν το αμέσως προσεχές διάστημα.

Οι έλεγχοι της ΔΙ.Μ.Ε.Α. συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό σε όλη την επικράτεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ