Τσουνάμι περικοπών και νέων φόρων

XRHMATAΜεγάλες περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα, αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη και ανατροπές στα εφάπαξ επιδόματα, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πακέτο των νέων επώδυηνων μέτρων.

Σύμφωνα με «Το Βήμα της Κυριακής», το βασικό σενάριο προβλέπει την αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη σε δύο δόσεις: Στο 66ο έτος από την 1η Ιανουαρίου 2013 και στο 67ο από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Η αναπροσαρμογή θα φέρει ντόμινο αυξήσεων στα όρια συνταξιοδότησης σε όλες τις ενδιάμεσες περιπτώσεις, ενώ το όριο για μειωμένη σύνταξη θα αυξηθεί στα 62 από τα 60 έτη. Από το μέτρο ενδέχεται να γλιτώσουν μόνο όσοι θεμελιώνουν εφέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Σε ό,τι αφορά τις περικοπές, αυτές περιλαμβάνουν:

* Κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, Το βασικό σενάριο προβλέπει η μείωση να ξεκινά πάνω από τα 1.000 ευρώ, με 2% έως τα 1.500 ευρώ, 5% έως 2.000 ευρώ και 10% πάνω από τα 2.000 ευρώ.

* Περικοπές δώρων σε όλες τις συντάξεις, από τις οποίες θα εξαιρεθεί ο ΟΓΑ. Ωστόσο, η σύνταξη του ΟΓΑ θα μειωθεί σε 330 από 360 ευρώ σήμερα.

* Αύξηση από 15 (4.500 ένσημα) σε 20 έτη (6.000 ένσημα) των απαιτούμενων ετών για έξοδο στη σύνταξη.

* Πλαφόν στα 720 ευρώ για τις συντάξεις των ανύπαντρων θυγατέρων.

Για τα επιδόματα, θα επιβληθεί αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, ενώ προβλέπεται ακόμα η αύξηση του ορίου ηλικίας για το ΕΚΑΣ στα 65 από 60 έτη (επηρεάζει 120.000 άτομα), καθώς και η κατάργηση των εποχικών επιδομάτων και των ειδικών επιδομάτων ανεργίας, μέτρο που επηρεάζει περίπου 160.000 άτομα.

Φόρους και επιβαρύνσεις ύψους 2,9 δισ. ευρώ θα κληθούν να καταβάλλουν οι φορολογούμενοι σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το οποίο γίνονται προσπάθειες να κλείσει έγκαιρα για να κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.

Η λύση των φόρων, αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, επιλέχτηκε λόγω και της αδυναμίας των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση να συμφωνήσουν σε μέτρα όπως ο έλεγχος των δαπανών και η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Το βάρος των αλλαγών θα κληθούν να σηκώσουν οικογενειάρχες, για τους οποίους καταργείται η ελάφρυνση λόγω τέκνων και οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι θα φορολογούνται πλέον με 35% από το πρώτο ευρώ.

Στα νέα μέτρα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, φορολόγηση στους αγρότες με βάση στοιχεία και βιβλία, αύξηση συντελεστών για τους ναυτικούς, αλλά και νέα φορολογική κλίμακα με ελαφρύνσεις για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

Μεγάλη είναι όμως η επιβάρυνση για τους ελεύθερους επαγγελματίες για τους οποίους καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και θα φορολογούνται πλέον, με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, με συντελεστή 35%.

Tέλος, προβλέπεται να πέσει στο 19% (από 20%) η φορολογία των κερδών και των μερισμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ