Τσίπρας- Ράμα, εφ’ όλης της ύλης

Τον αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα συναντά σήμερα το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Οι δύο πρωθυπουργοί θα κάνουν μια επισκόπηση των αποτελεσμάτων των συνομιλιών που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών και αφορά έναν οδικό χάρτη για την επίλυση των διμερών διαφορών.

Ο στόχος είναι η διευθέτηση των ζητημάτων να γίνει εντός της άνοιξης, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας στην ΕΕ.

Όπως δήλωσε, προ ολίγων 24ώρων, και ο Έντι Ράμα σε ευνέντευξή του στο «Report TV», οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για την επίλυση ορισμένων ζητημάτων που εκκρεμούν θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν την επόμενη άνοιξη.

«Ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία αυτόν τον διάλογο και να εισέλθουμε σε μια νέα εποχή στρατηγικής συνεργασίας με τη γειτονική χώρα, αλλά και σε μια εποχή που τα προβλήματα του παρελθόντος δεν θα παρουσιαστούν ως προβλήματα του μέλλοντος και οι σκιές του παρελθόντος να παραμείνουν στο παρελθόν», υπογράμμισε ο Ράμα.

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως η ατζέντα των συνομιλιών, σύμφωνα με τον αλβανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρι Μπουσάτι στις συζητήσεις περιλαμβάνονται τα ζητήματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας, τα δικαιώματα των Αλβανών που ζουν στην Ελλάδα, το εμπόλεμο, τα στρατιωτικά κοιμητήρια, το Τσάμικο (κάτι που η Αθήνα διαψεύδει, αλλά όχι με επίσημη ανακοινωση), και θέματα που σχετίζονται με την διευθέτηση του συνοριακού ζητήματος, δηλαδή τη Συμφωνία Θαλάσσιων Ζωνών και τον καλύτερο καθορισμό χερσαίων συνόρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ