Μια συνεχώς ανερχόμενη κατηγορία αποτελούν οι εξαγωγές του τσίπουρου και της τσικουδιάς, αναδεικνύοντας από τη μία πλευρά την ελληνική παράδοση στις αγορές του κόσμου και από την άλλη μία ανερχόμενη δύναμη για την εγχώρια οικονομία.
Χαρακτηριστικό της δυναμικής πορείας που διανύει το τσίπουρο και η τσικουδιά, την τελευταία 4ετία κατέγραψαν αύξηση της αξίας κατά 86%, παρά το γεγονός ότι κατέχουν μικρό μερίδιο (2,54% της αξίας και 1,1% της ποσότητας) των συνολικών εξαγωγών των αλκοολούχων ποτών ελληνικής παραγωγής.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), το πρώτο εξάμηνο του 2023, η ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022 για το τσίπουρο και την τσικουδιά είναι κατά 12% (+140 χιλ. €) σε αξία και κατά 4,2% (+ 7 χιλ. κιλά) σε ποσότητα.
Οι εξαγωγές τσίπουρου και τσικουδιάς εντός ΕΕ 27 το πρώτο 6μηνο εμφάνισαν σημαντική αύξηση κατά 30% σε αξία και κατά 16% σε ποσότητα, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο 2022.
Μεγάλη πτώση όμως παρουσιάστηκε στις εξαγωγές τσίπουρου/τσικουδιάς προς Τρίτες χώρες το Α’ εξάμηνο 2023 , καταγράφοντας μείωση κατά 27,2% σε αξία και κατά 30,2 σε ποσότητα σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο 2022.
Η Γερμανία αποτελεί την κυριότερη χώρα εξαγωγής τσίπουρου και τσικουδιάς, ενώ ακολουθεί η Κύπρος, η ΗΠΑ και το Βέλγιο. Στην 5η θέση είναι η Πολωνία, όπου η μεταβολή της αξίας των εξαγωγών έφτασε στο 2.901%.
Να σημειωθεί ότι η Γερμανία βρίσκεται στην πρώτη θέση προορισμού του τσίπουρο με μερίδιο 4,2%, του συνόλου σε αξία €, στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Κύπρος με 13,6 % και στην τρίτη θέση οι ΗΠΑ με 11,3 %.