Μια θετική εξέλιξη για τους πολίτες που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού αποτελεί η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της κοινής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ Β’ 5738/30.10.2025), με την οποία προβλέπεται αναστολή για δώδεκα μήνες κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητής ή ακίνητης περιουσίας των φυσικών και νομικών προσώπων των πληγεισών περιοχών.
Για την απόφαση αυτή τοποθετήθηκε ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και αναπληρωτής γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γιάννης Τσίμαρης, τονίζοντας πως πρόκειται για «μια θετική εξέλιξη που ήρθε κατόπιν των κοινοβουλευτικών μας παρεμβάσεων και της πίεσης που ασκήσαμε μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου».
Όπως υπενθύμισε ο κ. Τσίμαρης, ήδη από την 1η Οκτωβρίου είχε καταθέσει κοινοβουλευτική ερώτηση προς τα συναρμόδια υπουργεία, ζητώντας την αναστολή πλειστηριασμών και τη λήψη μέτρων οικονομικής ανακούφισης για τους πληγέντες του Δήμου Ζηρού Πρέβεζας. «Είχα επισημάνει ότι είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και οικονομικής επιβίωσης να προστατευθούν οι πολίτες που έχασαν μέσα σε λίγες ώρες κόπους μιας ζωής», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση λήψης της απόφασης, επισημαίνοντας ότι «η Κυβέρνηση καθυστέρησε, αλλά τελικά προχώρησε στο αυτονόητο».
Κλείνοντας, ο βουλευτής Ιωαννίνων υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των μέτρων και να διεκδικεί ουσιαστική στήριξη των πυρόπληκτων και ενίσχυση της κρατικής αρωγής.
«Η απόφαση αυτή αποδεικνύει πως η τεκμηριωμένη και υπεύθυνη αντιπολιτευτική δράση μπορεί να φέρνει απτά αποτελέσματα», δήλωσε με έμφαση ο Γιάννης Τσίμαρης.