Τρυπάνι για πετρέλαιο σε Πατραϊκό και Καλπάκι

PETRELAIA_IOANNINAΣτο πρώτο τρίμηνο του 2013 αναμένεται να έχουν ανακηρυχθεί οι ανάδοχες εταιρίες που θα αναλάβουν τις έρευνες υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό Κόλπο, το Δυτικό Κατάκολο και τα Ιωάννινα.

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου μιλώντας σην Ευρωμεσογειακή διάσκεψη των υπουργών Ενέργειας στην Κύπρο έκανε γνωστό ότι “ολοκληρώνεται η φάση της αξιολόγησης για τον διαγωνισμό με τη διαδικασία του open door για τα τρία “οικόπεδα” της Δυτικής Ελλάδας. Σύντομα θα ανακοινωθεί η short list (λίστα προτιμητέων) των εταιριών που προχωρούν στην επόμενη φάση”. Σημειώνεται ότι και στις τρεις περιοχές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οκτώ κοινοπραξίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις αρχές του Ιανουαρίου θα ανακοινωθούν τα ονόματα των εταιριών που προχωρούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού. Η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θα έχει τελειώσει τον Μάρτιο, οπότε και θα ανακοινωθούν οι όμιλοι που θα αναλάβουν τις έρευνες και εξορύξεις στις περιοχές. Αμέσως μετά αναμένεται να πέσει τα γεωτρύπανα για τις έρευνες.

Εξάλλου, ο υφυπουργός υποστήριξε ότι στα τέλη Ιανουαρίου ολοκληρώνονται και οι σεισμικές έρευνες της νορβηγικής εταιρίας PGS για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης. Ο κ. Παπαγεωργίου βλέπει το ελληνικό δημόσιο να προχωρά σε νέο γύρο αδειοδοτήσεων για έρευνες στα μέσα του 2014.

Το ενδιαφέρον της χώρας μας ως προς τους διεθνείς αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου φαίνεται να στρέφεται προς την νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Παπαγεωργίου δεν έκρυψε το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον αγωγό Ισραήλ – Κύπρου με την επέκταση του στην Κρήτη (East Med Gas Pipeline), από κει στην ηπειρωτική Ελλάδα, ώστε το φυσικό αέριο της περιοχής της Λεβαντίνης να περνά είτε μέσω του αγωγού Poseidon στην Ιταλία είτε και μέσω του Ελληνοβουλγαρικού αγωγού στη γειτονική χώρα. Μάλιστα για τον East Med Gas Pipeline ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε ότι μπορούν να μεταφέρονται μέχρι και 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου. Ο ίδιος τόνισε ότι το έργο με τις κατάλληλες αποφάσεις μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2018.

ΠΗΓΗ: Ημερησία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ