Τροπολογία για προστασία ιατρών και νοσηλευτών από σωρεία μηνύσεων

nosokomeio covid

Τροπολογία για να προστατευτούν οι υγειονομικοί από σωρεία μηνύσεων κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Σύμφωνα με την τροπολογία, η αμέλεια αφορά μόνο σε λάθη και παραλείψεις ιατρικού χαρακτήρα έναντι των ασθενών με Covid.

«Επειδή γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό στοχοποιούνται με προδήλως αβάσιμες αγωγές και μηνύσεις (…) αποφασίσαμε και προσδιορίζουμε χωρίς να υπάρχει κανένα ακαταλόγιστο, η ευθύνη παραμένει εάν έχει υπάρξει ιατρικό λάθος- αλλά προσδιορίζουμε με το άρθρο 3 της τροπολογίας την αμέλεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κατά την περίθαλψη νοσηλευόμενων ασθενών, πασχόντων από κορονοϊό Covid– 19, αποκλειστικά και μόνο σε πράξεις και παραλείψεις, που προδήλως αντιτίθενται στους γενικούς κανόνες της ιατρικής επιστήμης» είπε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης.

«Περιορίζεται αποκλειστικά και μονό σε πράξεις και παραλείψεις που προδήλως αντιτίθενται στους γενικούς κανόνες της ιατρικής επιστήμης ή στο ιατρικό πρωτόκολλο για τη διαχείριση περιστατικών Covid-19 ή στα υγειονομικού χαρακτήρα μέτρα που εφαρμόζονται στην Ελληνική Επικράτεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας» αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο 3 της τροπολογίας.

Με την ίδια τροπολογία, παρατείνεται έως τις 31 Μαρτίου 2022 η δυνατότητα απασχόλησης ιδιωτών ιατρών σε δημόσια νοσοκομεία, η αποζημίωση εθελοντικού ή αναγκαστικά διατιθέμενου ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού από τον ιδιωτικό τομέα και η απασχόληση συνταξιούχων ιατρών στο ΕΣΥ.

Παρατείνεται, επίσης, η δυνατότητα διενέργειας PCR και rapid test από τους ιδιώτες ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, τους νοσηλευτές, τους επισκέπτες υγείας, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των ΟΤΑ Α’ βαθμού και τους ιδιώτες φαρμακοποιούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ