Με τροπολογία στη Βουλή οι εξαιρέσεις από τις 100 δόσεις

TROPOLOGIA

TROPOLOGIAΜε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή εξαιρούνται από τη ρύθμιση των 100 δόσεων οι βεβαιωμένες οφειλές που δεν είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2014.
Έτσι, μένουν εκτός ρύθμισης οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων που δεν έχουν καταστεί ακόμη ληξιπρόθεσμες.

«Από τις διευκολύνσεις του άρθρου 51 του ν. 4305/2014, σχετικά με την τμηματική καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση μέχρι την 1 Οκτωβρίου 2014, εξαιρούνται εκείνες που δεν ήταν ληξιπρόθεσμες μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία και οι οποίες θα καθίστανται ληξιπρόθεσμες μέχρι την υποβολή της αίτησης του οφειλέτη (δυνατότητα υποβολής έως 31/03/2015)», αναφέρεται στην τροπολογία.

Την καταψήφισή της προανήγγειλε λίγο νωρίτερα ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ενώ η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη διατύπωσε έντονες επικρίσεις κατά του υπουργού Οικονομικών επί της διαδικασίας με την οποία έφτασε η τροπολογία στη Βουλή.

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υπεραμύνθηκε της ρύθμισης, λέγοντας πως η εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων δεν επηρεάζει το 96% των υπόχρεων:

Η τροπολογία

«Το 96% των υπόχρεων δεν θα μπορούσε να υπαχθεί στις 72-100 δόσεις, γιατί με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία το 92% έχει ΕΝΦΙΑ έως 1.000 ευρώ και το 4% από 1000-1500. Το μέσο ποσόν ΕΝΦΙΑ ανά φορολογούμενο, μετά τις βελτιώσεις, ανέρχεται στα 536 ευρώ, οπότε με δεδομένη την υποχρέωση ελάχιστης μηνιαίας καταβολής, το πλήθος των δόσεων δεν θα υπερέβαινε τις 30 -και στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, τις 10-16 δόσεις».

Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε πως με την εικόνα που παρουσιάζει πλέον η ρύθμιση των 100 δόσεων, μετά την πρωινή τροποποίησή της, καλύπτεται το 97% των οφειλετών. «Ο αριθμός των δικαιούχων και τα χαρακτηριστικά της ρύθμισης, δεν αλλάζουν. Η μόνη παρέμβαση που γίνεται με την υπό συζήτηση τροπολογία, αφορά τον περιορισμό της ρύθμισης σε όσες οφειλές ήταν έως την 1η Οκτωβρίου, όχι μόνον βεβαιωμένες, αλλά και ληξιπρόθεσμες. Και αυτό γιατί υπήρχε το ενδεχόμενο, κάποιοι φορολογούμενοι να αθετούσαν σκοπίμως την έγκαιρη εξόφληση των υποχρεώσεών τους».

«Η παρέμβασή μας, συνεπώς, αποσκοπεί στο να δείξει πως οι συνεπείς φορολογούμενοι επιβραβεύονται, και όσοι αθετούν σκόπιμα τις υποχρεώσεις τους αποδοκιμάζονται. Δεν είναι επιθυμητή η δημιουργία μιας νέας γενιάς οφειλετών» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ωστόσο το ΚΚΕ σχολίασε πως «το γεγονός ότι η κυβέρνηση μέσα σε λίγες μέρες κουτσουρεύει ακόμη κι αυτόν τον ανεπαρκή νόμο, δείχνει ότι οι υποσχέσεις περί ανακούφισης είναι λόγια του αέρα, που εξανεμίζονται μπροστά στις απαιτήσεις της ΕΕ και στην πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των λίγων σε βάρος του λαού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ