Τρόμος για τα νοικοκυριά το πετρέλαιο θέρμανσης

petrelaio epidoma t

Οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου θέρμανσης (που θα αρχίσει να διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου) υποχρεώνουν την κυβέρνηση να αναζητήσει τρόπους ενίσχυσης των νοικοκυριών.

Με δεδομένο ότι το πετρέλαιο θέρμανσης πέρυσι ξεκίνησε με 80 λεπτά το λίτρο και έκλεισε τον Απρίλιο στα 90 λεπτά το λίτρο και φέτος αναμένονται τιμές, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κοντά στο 1,05 με 1,10 ευρώ/λίτρο, 1,15-1,20 ευρώ/λίτρο, στην περιφέρεια και πάνω από 1,20 ευρώ/λίτρο στα νησιά, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι στο ένα κυβικό, πάνω από 200 ευρώ θα είναι επιβάρυνση κατά την εκκίνηση της σεζόν.

Ήδη έχει ανακοινωθεί μια αύξηση 20% από πέρυσι, που διατέθηκε ποσό περίπου 85 εκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον προωθείται, με βάση πληροφορίες, αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων έως και 30%, αλλά και άνοδο του ορίου για κάθε προστατευόμενο μέλος από τα 2.000 ευρώ στα 3.000 ή και στα 4.000 ευρώ.

Έτσι για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, το αυξημένο επίδομα θα μπορούν να το λάβουν για πρώτη φορά και οικογένειες με εισόδημα πάνω από 30.000 ή και 35.000 ευρώ.

Έτσι με την αναθεώρηση προς τα πάνω των κριτηρίων προβλέπεται αύξηση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης όπου σήμερα ανέρχονται σε περίπου 700.000.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθώς ένα από τα κριτήρια ένταξης στην περίμετρο «κατανομών» του επιδόματος θέρμανσης, είναι και το ύψος της ακίνητης περιουσίας πολλές οικογένειες από το νέο έτος αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της εξαίρεσης λόγω των νέων αντικειμενικών τιμών.

Έτσι χιλιάδες πολίτες που θα δουν τις αντικειμενικές τιμές στα ακίνητά τους να ανεβαίνουν κινδυνεύουν να ξεπεράσουν τα περιουσιακά όρια και να χάσουν το επίδομα θέρμανσης.

Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης δεν είναι μόνο όσοι καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, όπως και οι καταναλωτές οι οποίοι κατοικούν σε οικισμούς πάνω από 2.500 κατοίκους και ζεσταίνονται με καυσόξυλα και pellet.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ