Τρεις θάνατοι στην Ολλανδία από τον μολυσμένο σολομό

SOLOMOSΤον μολυσμένο με σαλμονέλα σολομό που είχε εξαχθεί από την Πρέβεζα φαίνεται ότι ενοχοποιούν οι αρχές της Ολλανδίας και στην κατανάλωσή του αποδίδουν τρεις θανάτους ηλικιωμένων οι οποίοι έπασχαν από σαλμονέλα.

Από την ίδια νόσο ασθένησαν άλλοι 950 άνθρωποι, όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας.

Τα προϊόντα, στα οποία είχε ανιχνευτεί σαλμονέλα τύπου Thompson, έχουν αποσυρθεί από την αγορά, διευκρίνισε το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (RIVM) της Ολλανδίας, προσθέτοντας ότι περίπου εκατό άνθρωποι στις ΗΠΑ ασθένησαν “από τον ίδιο τύπο σαλμονέλας”.

Ο οργανισμός παρακολούθησης τροφίμων και κατανάλωσης NVWA είχε σημάνει σήματα κινδύνου στις αρχές Οκτωβρίου, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τη μόλυνση στην ολλανδική εταιρεία Foppen Paling en Zalm, η οποία παράγει τα συγκεκριμένα ψάρια.

Ο NVWA ζήτησε μάλιστα από όλες τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ να αποσύρουν τους μολυσμένους σολομούς από τα ράφια τους.

Από την πλευρά της η Foppen, η έδρα της οποίας βρίσκεται στο Χάρντερβαϊκ, στην κεντρική Ολλανδία, υποστήριξε ότι για τη μόλυνση ευθύνεται η θυγατρική της στην Ελλάδα.

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) απαίτησε από την Ολυμπιακή ΑΒΕ Χελιού και Σολομού που εδρεύει στην Πρέβεζα, την εταιρεία που διακινούσε το συσκευασμένο καπνιστό σολομό, να αποσύρει από την αγορά όλες τις επιμολυσμένες παρτίδες, αφού ενημερώθηκε για το θέμα από το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές και προχώρησε στην αναστολή της λειτουργίας της παραγωγικής μονάδας.

Στις αρχές Οκτωβρίου ο ΕΦΕΤ είχε ανιχνεύσει σαλμονέλα(Salmonella Thompson) σε καπνιστό σολομό και ως αποτέλεσμα περαιτέρω ελέγχων, ελεγκτές της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΕΦΕΤ Ηπείρου προχώρησαν στην προσωρινή αναστολή λειτουργίας της παραγωγικής μονάδας «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΒΕ ΧΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΣΟΛΟΜΟΥ» στην Πρέβεζα.

Η λήψη του μέτρου της προσωρινής αναστολής λειτουργίας της ανωτέρω επιχείρησης έγινε με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας. Επιπλέον, κατά τους γενόμενους ελέγχους διαπιστώθηκε η μη τήρηση από την επιχείρηση των οριζομένων από τον ΕΦΕΤ ενεργειών. Ειδικότερα, επισημαίνεται η συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας της επιχείρησης με χρήση δεσμευμένων από τον ΕΦΕΤ πρώτων υλών και ενώ αναμένονταν σχετικά εργαστηριακά αποτελέσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ