Τριμερές μνημόνιο για την κατασκευή της Παραεγνατίας

paraegnatia

Τριμερές μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας υπογράφηκε στα Σκόπια με σκοπό την προώθηση του οδικού διαδρόμου 8, που είναι γνωστός από την δεκαετία του 90 ως Παραεγνατία.

Το έργο αφορά άμεσα και έμμεσα και την Ελλάδα καθώς αποτελεί έναν μεγάλο οδικό άξονα παράλληλο και ανταγωνιστικό της Εγνατίας που θα ξεκινά από το λιμάνι του Δυρραχίου.

Η διαφορά είναι πως η παραεγνατία προς το παρόν είναι στα χαρτιά ενώ η Εγνατία αποτελεί ένα διευρωπαικό έργο που πρέπει να συμπληρωθεί από τους κάθετους άξονες, ειδικά στο κομμάτι της Ηπείρου.

Μετά την υπογραφή του μνημονίου, η υπουργός Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας, Μπελίντα Μπαλούκου, είπε ότι η κατασκευή αυτής της υποδομής είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των Δυτικών Βαλκανίων, γράφει η αλβανική report-tv, σύμφωνα με το echedoros-a.gr.

«Τώρα με όλα τα έργα που έχουμε ξεκινήσει στον τομέα των σιδηροδρόμων και των οδών, αλλά αναμφίβολα και με το νέο λιμάνι του Δυρραχίου είμαστε σίγουροι ότι αυτό το σπουδαίο έργο, αυτό το έργο που περιλαμβάνει και τις τρεις χώρες θα έχει επιτυχία στο μέλλον» τόνισε η Μπαλούκου.

«Συζητήσαμε με τους συναδέλφους για τα μελλοντικά βήματα και συμφωνήσαμε ότι μια κοινή ατζέντα για την προώθηση του Διαδρόμου 8 ως ενός από τους σημαντικότερους διαδρόμους οικονομικής ανάπτυξης όχι μόνο για τις χώρες μας αλλά και για τις χώρες της περιοχής είναι απαραίτητη για τις ατζέντες των τριών υπουργείων υποδομής στο μέλλον », πρόσθεσε η αλβανίδα υπουργός.

Για την ολοκλήρωση αυτού του στρατηγικού έργου, που θα επιφέρει περισσότερη ανάπτυξη στην περιοχή, η υπουργός είπε ότι και τα τρία μέρη θα ασκήσουν πίεση για να λάβουν κεφάλαια από ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για τη χρηματοδότηση της πλήρους κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής που θα ενώνει το λιμάνι του Δυρραχίου με τις βουλγαρικές ακτές στη Μαύρη Θάλασσα.

Προκειμένου να προχωρήσει αυτό το έργο, η Μπαλούκου ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει άλλη συνάντηση στη Βόρεια Μακεδονία και στη συνέχεια στα Τίρανα.

Ο «Διάδρομος 8» έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει την ανταλλαγή αγαθών, ανθρώπων, πετρελαίου και ενεργειακού εφοδιασμού μεταξύ των βαλκανικών χωρών και των χωρών της ΕΕ.

Η Βόρεια Μακεδονία σχεδιάζει να επενδύσει 200 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2022 για την κατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου του Διαδρόμου 8 προς τη Βουλγαρία, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων MIA της Βόρειας Μακεδονίας.

Η Κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας έχει χορηγήσει κεφάλαια για τα δύο πρώτα τμήματα και μένει να διατεθεί για το τρίτο από την Κρίβα Παλάνκα έως το Ντέβε Μπάερ, το οποίο θα κοστίσει 400 εκατομμύρια ευρώ.

Ο υπουργός Μεταφορών της Βόρειας Μακεδονίας Μπλαγκόι Μποτσβάρσκι προβλέπει ότι ολόκληρη η διαδρομή του Διαδρόμου 8 στο έδαφος της Βόρειας Μακεδονίας θα κατασκευαστεί έως το 2030, και πιθανώς νωρίτερα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους βαλκανικούς διαδρόμους δείχνει και η Τουρκία καθώς τη φέρνουν εντός των πανευρωπαϊκών διαδρομών μεταφορών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ