Τρίκαστρο: Μέσα από το βλέμμα ενός μαθητή

TRIKASTRO1 7 7

TRIKASTRO1 7 7Το Τρίκαστρο είναι ένα χωριό βόρεια του Νομού Πρεβέζης. Η ιστορία του αρχίζει από την βασιλεία του Πύρου (312-272πΧ.) Στο ύψωμα του χωριού βρίσκεται μια εντυπωσιακή αρχαία ακρόπολη, η Ακρόπολη Τρίκαστρο, μη ταχτοποιημένη αρχαιολογικός, με πολυγωνικά κυκλώπεια τείχη, άγνωστης χρονολογικής ίδρυσης, αλλά πιθανότατα της Ελληνιστικής ή προγενέστερης περιόδου.

Με βάση παλιούς χάρτες πιθανολογείται ότι η Ακρόπολη Τρικάστρου μπορεί να είναι είτε το Αρχαίο Ομφάλιο είτε η Αρχαία Έλλα, ηπειρωτικές πόλεις της προκλασικής περιόδου. Νότια του Τρικάστρου απλώνονται οι λόφοι και η πεδιάδα της Βρυσούλας και της Κάτω Σκαφιδωτής, ενώ βόρεια και βορειοδυτικά του υψώματος Τρικάστρου βρίσκεται η απότομη Χαράδρα του Αχέροντα, η διασημότερη πιθανώς μετά το Φαράγγι της Σαμαριάς στην Κρήτη.

TRIKASTRO2 7 7

Η παλιά του ονομασία ήταν Αγόρανα ή Γόρανα, επειδή εκεί ήταν η αγορά κατά τους δυο προηγούμενους αιώνες. Οι έμποροι από κάθε χωριό ερχόταν να πουλήσουν την πραμάτεια τους (ζώα,φυτά κτλ.)αλλά και κάτοικοι από άλλα χωριά ερχόταν να αγοράσουν τα προϊόντα αυτά. Την καινούρια του ονομασία ‘Τρίκαστρο’ την πήρε το 1927 κατά την μετονομασία πολλών χωριών της Πρέβεζας , διότι έχει τρία (3) κάστρα τα οποία σήμερα βρίσκονται σε άθλια κατάσταση , αλλά διακρίνονται.

Το πρώτο κάστρο βρίσκεται κάτω από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, το δεύτερο βρίσκεται κοντά στην βρύση του Καλιά και το τρίτο απέναντι από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Ακόμη λένε ότι στο χωριό υπάρχει θησαυρός , όμως δεν τον έχει βρει κανείς. Επιπλέον οι Ιταλοί μπήκαν στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, το οποίο κτίστηκε το 1813, και με τα σπαθιά τους χάραξαν τα μάτια των Αγίων. Μετά από αρκετά χρόνια επειδή το ξωκλήσι είχε υποστεί βλάβες με την βοήθεια της πολιτείας αλλά και της τότε κοινότητας επισκευάστηκε.

Από παλιά μέχρι και σήμερα στη γιορτή του προφήτη γίνεται πανηγύρι (19-20 Ιουλίου).Παλαιότερα πανηγύρι γινόταν και στη γιορτή του Αγίου Νικολάου όπου το εκκλησάκι αυτό βρίσκεται λίγο πιο περά από την πλατεία. Επειδή το χωριό και μερικά αλλά ήταν σεισμικά το 1970 έγινε συνένωση και μεταφέρθηκαν στον Ν. Ωρωπό.

TRIKASTRO3 7 7ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΓΙΑ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

Η διαδρομή από το Τρίκαστρο στη Γλυκή διασχίζει τα Στενά του Αχέροντα σε όλο τους το μήκος. Το μονοπάτι ξεκινά λίγο έξω από το Τρίκαστρο και ακολουθεί παράλληλη πορεία με την ροή του ποταμού με κατάλληλες διαμορφώσεις (σκαλοπάτια και προστατευτικά κιγκλιδώματα) για το πέρασμα των δύσκολων σημείων της διαδρομής.

TRIKASTRO4 7 7Το μεγαλύτερο μέρος του μονοπατιού διέρχεται μέσα από δάσος με φιλλύκια και αριές. Αναρριχητικά φυτά (κληματσίδες, κισσοί) καλύπτουν τους κορμούς των δένδρων, ενώ κυκλάμινα, ίριδες, ανεμώνες, νάρκισσοι αλλά και φτέρες, ασφάκες, και σκυλοκρέμμυδες αναπτύσσονται στον υπόροφο. Ψηλότερα στις πλαγιές φύονται φράξοι, γαύροι, οστριές και βελανιδιές.
Σε απόσταση μιας ώρας από την αρχή της διαδρομής, σε ένα σημείο όπου το μονοπάτι κινείται κοντά στην κοίτη του ποταμού, υπάρχει η μοναδική πηγή με πόσιμο νερό μέσα στο φαράγγι.

Μετά από 2,5 ώρες πορεία, διασταύρωση δεξιά οδηγεί στη γέφυρα Ντάλα και από εκεί στο οροπέδιο του Σουλίου. Συνεχίζοντας ευθεία φθάνουμε στη Σκάλα Τζαβέλαινας, μια τοποθεσία με εντυπωσιακή θέα που αποτελεί και το τέλος του μονοπατιού. Ωστόσο αξίζει τον κόπο μια παράκαμψη δέκα λεπτών έως τη γέφυρα Ντάλα, καθώς είναι ένα από τα πιο ωραία σημεία του φαραγγιού.

TRIKASTRO5 7 7Η τελευταία μισή ώρα της διαδρομής, προς τη Σκάλα της Τζαβέλαινας, διέρχεται ανάμεσα από πλούσια θαμνώδη βλάστηση, με μεγάλη ποικιλία ειδών, όπως κουμαριές, κοκκορεβιθιές, αγριελιές και λαδανιές. Ιδιαίτερα ανεπτυγμένη στις όχθες του ποταμού είναι η παραποτάμια δενδρώδης βλάστηση, όπου κυριαρχούν τα πλατάνια, ενώ απαντούν και διάσπαρτες συστάδες με ιτιές.

Η ίδια διαδρομή μπορεί να γίνει και μέσα από την κοίτη του ποταμού, αλλά μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Τον χειμώνα τα νερά του ποταμού είναι πολύ ορμητικά και το εγχείρημα επικίνδυνο. Η διάρκεια της διάσχισης των Στενών μέσα από το νερό, εκτιμάται σε έξι με οκτώ ώρες.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ

Στο Τρίκαστρο μπορεί να φτάσει κανείς με τους εξής τρόπους :

TRIKASTRO6 7 7Από τα Ιωάννινα νότια περνώντας από τα χωριά Δερβίζιανα και Σερζιανά. Αλλά και από την Πρέβεζα , περνώντας από το Λούρο και στη συνέχεια δυτικά προς το χωριό Βρυσούλα . Από την Άρτα μετά τη γέφυρα Καλογήρου , περνώντας το Λούρο και μετά δυτικά προς το χωριό Βρυσούλα.

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ !

– Ο Μιχάλης Γκλιάτης του Φωτίου, είναι μαθητής της τρίτης τάξης του Γυμνασίου Λούρου, με καταγωγή από το Τρίκαστρο

TRIKASTRO8 7 7

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ