Τριάντα λεπτά άσκησης χαρίζουν χρόνια ζωής!

pindos podilata

pindos podilata

Τριάντα λεπτά καθημερινής σωματικής δραστηριότητας φαίνεται να κάνουν καλό στην καρδιά και να αυξάνουν το προσδόκιμο επιβίωσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης PURE που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.

Μάλιστα, η δραστηριοποίηση δεν αφορά μόνο τη γυμναστική αλλά και το περπάτημα, τα οικοκυρικά ή την κηπουρική.

Η διεθνής επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ Σκοτ Λίαρ από το Πανεπιστήμιο Μακ Μαστερ του Καναδά, ανέλυσε στο πλαίσιο της μελέτης PURE στοιχεία για περισσότερους από 130.000 ανθρώπους, 35-70 ετών από 17 χώρες υψηλού, μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, σε ορίζοντα επταετίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, τα άτομα που ήταν 30 λεπτά την ημέρα ή 150 λεπτά την εβδομάδα δραστήρια είχαν μειωμένο κίνδυνο θανάτου κατά 28% από οποιαδήποτε αιτία, ενώ το ποσοστό καρδιακής νόσου ήταν μειωμένο κατά ένα πέμπτο.

Να σημειωθεί ότι από το σύνολο του δείγματος, λιγότερο από το 3% πετύχαινε τα προαναφερόμενα επίπεδα άθλησης από ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Το 40% των δραστήριων ατόμων το κατάφερναν επειδή έκαναν σωματική εργασία, χρησιμοποιούσαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή έκαναν δουλειές του σπιτιού.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, αν ο καθένας μας ήταν δραστήριος 150 λεπτά την εβδομάδα θα προλαμβάνονταν το 8% των θανάτων, παγκοσμίως, σε επτά χρόνια. Τα άτομα που έκαναν ζωηρό περπάτημα για πάνω από 750 λεπτά την εβδομάδα μείωναν τον κίνδυνο θανάτου κατά 36%.

Τέλος να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει ανώτατο όριο ως τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει κανείς από την γυμναστική. Όμως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σχεδόν ένας στους τέσσερις ανθρώπους, 18-64 ετών, διεθνώς, δεν επιτυγχάνι 150 λεπτά δραστηριότητας την εβδομάδα και σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες αυτό ισχύει για τρεις στους τέσσερις.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ