Τριάμισι τόνοι χασίς σε τρεις μήνες… Πολλά τα κιλά αλλά περισσότερα τα λεφτά!!!

xasis16

xasis16

Τριάμισι τόνους χασίς μέσα σε ένα τρίμηνο κατέσχεσαν οι αστυνομικές αρχές στην Ήπειρο… Στο σύνολό τους σχεδόν οι ποσότητες αυτές προέρχονταν από την Αλβανία και είχαν προορισμό το εσωτερικό της χώρας.

Πριν μερικά χρόνια, το γεγονός αυτό, από μόνο του, θα ήταν αρκετό για να γίνει πρωτοσέλιδο και προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης… Όμως η κοινή γνώμη της περιοχής έχει εξοικειωθεί πλήρως με την «είδηση» κατάσχεσης ποσοτήτων χασίς, ακόμη κι όταν πρόκειται για τεράστιες ποσότητες.

Όμως δεν πρόκειται για γεγονός μονοσήμαντο.. Η διακίνηση ναρκωτικών, είναι πρόβλημα σύνθετο και αφορά πρωτίστως την κοινωνία.

Με τα κιλά λοιπόν μπορεί να εξοικειωθήκαμε, αλλά τα κιλά σημαίνουν λεφτά! Και μάλιστα μαύρα χρήματα, που τροφοδοτούν τόσο την Αλβανία όσο και την Ελλάδα. Και φυσικά δεν τροφοδοτούν την υγιή οικονομία, αλλά συνήθως άλλες εγκληματικές οργανώσεις.

Οι τριάμισι τόνοι λοιπόν που κατασχέθηκαν μέσα σε ένα τρίμηνο, ισούνται με το ποσό των δέκα εκατομμυρίων ευρώ!!!

Ενδεικτικές τιμές των ναρκωτικών παρουσιάζονται στην ετήσια έκθεση του Συντονιστικού Οργάνου Δίωξης Ναρκωτικών… Σύμφωνα με αυτές λοιπόν και ο παραπάνω υπολογισμός.

Η τιμή της κάνναβης ποικίλλει ανάλογα με την προέλευση και την επεξεργασία της. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι τιμές ξεκινούν από 8 ευρώ και φθάνουν τα 35. Αναλυτικότερα η ακατέργαστη κάνναβη διατίθεται στην πιάτσα από 15 μέχρι 35 ευρώ το γραμμάριο (αύξηση 25% από το 2014), η ακατέργαστη ευρωπαϊκή 13-25 ευρώ το γραμμάριο (αύξηση 26,67%), η ακατέργαστη αλβανικής προέλευσης 8-18 ευρώ (αύξηση τιμής 136,36%), η κατεργασμένη το κιλό 5.000-11.000 ευρώ (αύξηση 14,29%), η ακατέργαστη ευρωπαϊκή 5.000-8.000 το κιλό, η ακατέργαστη ελληνική 2.500-4.500 ευρώ (αύξηση 32,08%) και η ακατέργαστη αλβανική 2.000-3.000 ευρώ το κιλό (αύξηση τιμής 42,86%).

Η τιμή της καφέ ηρωίνης κυμαίνεται από 15 μέχρι 30 ευρώ το γραμμάριο και 12.000 μέχρι 20.000 ευρώ το κιλό. Η τιμή της λευκής ηρωίνης κυμαίνεται από 20 μέχρι 30 ευρώ το γραμμάριο και 15.000 μέχρι 25.000 το κιλό.

Η τιμή της κοκαΐνης τέλος, παρέμεινε αμετάβλητη και κυμάνθηκε από 60 μέχρι 110 ευρώ το γραμμάριο και 35.000 μέχρι 60.000 ευρώ το κιλό.

Η αγορά των ναρκωτικών είναι άμεσα συνδεδεμένη με ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος και την τρομοκρατία, με υψηλές διασυνδέσεις και υψηλούς προστάτες.

Οι σύγχρονες μορφές εταιρικών σχηματισμών και οικονομικών πρακτικών, (off shore εταιρείες, φορολογικοί «παράδεισοι», τριγωνικές συναλλαγές, παρένθετα εταιρικά σχήματα, χρησιμοποιούνται από το κύκλωμα διακίνησης.

Τα ποσά που διακινούνται παράνομα είναι πράγματι αστρονομικά καθότι η διεθνής βιομηχανία των ναρκωτικών αποτελεί την περισσότερο αναπτυσσόμενη βιομηχανία στον κόσμο.

Τα δε κέρδη από τον κλάδο των ναρκωτικών που κρύβονται μυστικά στους παραδείσους του ξεπλύματος των χρημάτων με την σειρά τους γεννούν τεράστια ποσά…

Μπορεί τα κιλά λοιπόν να μην μας κάνουν πλέον εντύπωση… Όμως τα ποσά είναι τεράστια και ο λαβύρινθος μεγάλος και σκοτεινός.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ