Τρία πρόστιμα απειλούν τη γεωργία

AGROTIKH_AGORAΣυντονισμένες προσπάθειες για την αποφυγή τριών προστίμων που αφορούν την χώρα μας και έχουν να κάνουν με την γεωργία, καταβάλει η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τα πρόστιμα αυτά αφορούν το γνωστό «πακέτο» Χατζηγάκη, για το οποίο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ζητήσει να «ανακληθούν» τα χρηματικά ποσά που δόθηκαν από τους ίδιους τους αγρότες.

Τα άλλα δύο πρόστιμα από τα οποία «απειλείται» η Ελλάδα αφορούν τα άτοκα δάνεια επί υπουργίας Κοντού αλλά και από την μη τήρηση της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας για τους κλωβούς (πτηνοτροφία).

Όσον αφορά το «πακέτο» Χαζτηγάκη το ΥπΑΑΤ ζήτησε και πέτυχε αναβολή για το καλοκαίρι. Η επιχειρηματολογία του ΥπΑΑΤ βασίζεται στο γεγονός ότι αν δινόταν οι αποζημιώσεις λίγες μέρες αργότερα, θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν ως ενισχύσεις de minimis. Επίσης, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του ΥπΑΑΤ έχουν παρέλθει τρία χρόνια από τότε που δόθηκε οι «ενισχύσεις» γεγονός που σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις λόγω διαφόρων αλλαγών να μην είναι δυνατή η επιστροφή των χρημάτων από τους δικαιούχους. Τέλος, τονίζεται προς το Ευρωπαικό Δικαστήριο ότι λόγω της οικονομικής κρίσης την οποία βιώνει η Ελλάδα μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή.

Σχετικά με τα άτοκα δάνεια Κοντού τα οποία δόθηκαν στις ΕΑΣ το 2009 πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις ενώ κάποιες από τις ΕΑΣ έχουν επιστρέψει μέρος των χρημάτων. Τέλος, όσον αφορά την εφαρμογή της Κοινοτικής Νομοθεσίας για τις νέες προδιαγραφές των κλωβών στα πτηνοτροφία έχει ζητηθεί από την χώρα μας να κατατεθεί ένα «action plan» με το χρονοδιάγραμμα σχετικά με το πότε θα εφαρμοστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ