«Τρία χρόνια μετά, ένα χρόνο πριν», συζήτηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

zapsas natsis

«Τρία χρόνια μετά, ένα χρόνο πριν»… Με τον τίτλο αυτό οι «Κοινό των Ηπειρωτών» και «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή»,  άνοιξαν τη συζήτηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία πολλών στελεχών του ΠΑΣΟΚ όπως και της παράταξης του Θωμά Μπέγκα.

Ο Γιώργος Ζάψας παρουσίασε μέσα από ένα σύντομο απολογισμό τις πρωτοβουλίες της περιφερειακής παράταξης του, κατά την 3ετία 2019-2021/22, σε ότι αφορά τη δημοκρατική λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου που την συνέδεσε με την αυξημένη πλειοψηφία της νυν (και πρώην) περιφερειακής αρχής και τη διεκδίκηση μεγάλων έργων στα οποία υπάρχει κοινός τόπος, όπως η σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου (Σιδ/κή γραμμή Ηγουμενίτσα – Γιάννενα – Καλαμπάκα/ Κοζάνη), η τροφοδότηση της περιφέρειας με φυσικό αέριο, η ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού μέχρι την Κακαβιά (α/δ Ιωάννινα – Κακαβιά) και οι ενδοπεριφερειακές διασυνδέσεις των δυο μεγάλων αυτοκινητοδρόμων που διατρέχουν την Ήπειρο. Αναφέρθηκε στην απουσία ενός συμφωνημένου σχεδίου περιφέρειας και δήμων, προγραμματισμού και ιεράρχησης στόχων με επόμενο την αδυναμία διεκδίκησης σημαντικών έργων υποδομής μέσα από τα τρέχοντα χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ 2021-2027 και το 5ετές ΠΔΕ. Στην απουσία διαβούλευσης για τα μεγάλα ζητήματα ανάπτυξης και προοπτικής, για την προστασία του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας (άναρχη χωροθέτηση των ΑΠΕ) και τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή και την πράσινη μετάβαση που δεν θα πετύχουν χωρίς μια συμφωνία με τις τοπικές κοινωνίες. Έθιξε το ζήτημα των θεσμικών αλλαγών που θα συμπληρώσουν την απλή αναλογική και τοποθετήθηκε ανοιχτά υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων για τη διεκδίκηση της περιφέρειας στις εκλογές του 2023 με ενιαία παράταξη.

Ο Λάζαρος Νάτσης στην ομιλία του εστίασε στην ανάγκη του απολογισμού που υποκρύπτει και ο τίτλος της εκδήλωσης, όχι τόσο των παρατάξεων όσο για την ίδια την κατάσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σταθερά η αυτοδιοίκηση χάνει την αυτονομία της και μεταβάλλεται στο μακρύ χέρι της κυβέρνησης, εφαρμόζοντας ακόμη και αντιλαϊκούς νόμους στο όνομα της νομιμότητας. Δεν αποτελεί εξαίρεση η αυτοδιοίκηση και στη δική μας περιοχή και όπως γίνεται στις τοπικές κοινωνίες οι προσωπικές φιλοδοξίες συμπλέουν πέρα από χρώματα κι αρώματα, ανταλλάσσοντας μεταξύ τους προσωπικότητες και αρμοδιότητες ώστε να πετύχουν την πολυπόθητη νίκη. Μετά απορούμε γιατί η εξοικονόμηση μέσω του φωτισμού στοιχίζει 19,5 εκατομμύρια και όχι 7,5 εκ. Ψάχνουμε τον αρμόδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων και διερευνούμε την καλύτερη θέση για την τοποθέτηση του νέου κλειστού πους μας το έκαναν «δώρο» με δεκαπέντε εκ/μύρια. Φτάνοντας στο τέλος της θητείας των δημοτικών αρχόντων ψάχνουμε τον πιο αποτυχημένο δήμαρχο. Τρία χρόνια μετά και ένα πριν τις δημοτικές εκλογές πρέπει να φωνάξουμε δυνατά «όχι δεν ψάχνουμε τον χειρότερο δήμαρχο, ψάχνουμε την καλύτερη δημοτική αρχή για την πόλη».

Οι παρατάξεις, με κοινή τους ανακοίνωση, ευχαριστούν όσους-ες ανταποκρίθηκαν στην ανοιχτή πρόσκληση, τους συναδέλφους του πρώτου και δεύτερού βαθμού που παραβρέθηκαν και συμμετείχαν στο διάλογο που αναπτύχθηκε, το ξενοδοχείο hotel du lac για τη φιλοξενία και τους οργανωτικά υπεύθυνους της εκδήλωσης Ελευθερία Κοσσυβάκη & Αστερινό Μάνθο.

Η επιτυχία της φέρει την υπογραφή των κεντρικών ομιλητών μας: της βουλευτού Όλγας Γεροβασίλη, των φιλοξενούμενων επικεφαλής περιφερειακών παρατάξεων Δημήτρη Αναγνωστάκη & Γιάννη Σπιλάνη, από τις περιφέρειες της Στερεάς Ελλάδας και Βορείου Αιγαίου, του Δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη και του βουλευτή Μιλτιάδη Χατζηγιαννάκη που με τη γνώση, την εμπειρία και τη δράση τους στο χώρο της ΤΑ και της κεντρικής πολιτικής κάλυψαν μεγάλο εύρος των ζητημάτων από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό μέχρι τα θεσμικά ζητήματα και μοντέλα που πρέπει να ακολουθήσει  μια σύγχρονη περιφερειακή διοίκηση στους δήμους και στις περιφέρειες της χώρας.

«Ο χώρος της προοδευτικής αριστεράς οφείλει να προσέλθει στη μάχη έχοντας ξεκαθαρίσει στόχους, θέσεις και πολιτικές που θα ασκήσει στον ευαίσθητο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως αυριανή κυβέρνηση» σημειώνεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ