Τρεις μετέωρες προκλήσεις

LOYLHSΓιάννης Λούλης
www.johnloulis.gr

Υπάρχουν τα θλιβερά, αλλά και τα σοβαρά. Τα πρώτα τα βιώσαμε στη Βουλή, από ένα παθογενές κομματικό σύστημα με άναρθρες κραυγές, και τον τραγέλαφο με τις τέσσερις κάλπες. Η υστερία περί την λίστα Λαγκάρντ ξεπέρασε κάθε μέτρο και κυρίως επισκίασε τα σοβαρά ζητήματα όπου κρίνεται η τύχη της χώρας. Φυσικά το κομματικό σύστημα κατέβηκε ένα ακόμη σκαλί στον πάτο της αναξιοπιστίας, αναζητώντας αποδιοπομπαίους τράγους και αδυνατώντας να συζητήσει νηφάλια τη μεγάλη πληγή της φοροδιαφυγής. Αυτή, με λάθος τρόπο, γίνεται όμως πιο επίκαιρη παρά ποτέ.

Eτσι, έμεινε στο ΔΝΤ να μας θυμίσει, με την έκθεση του, τις σοβαρές προκλήσεις που έχει μπροστά της η χώρα. Αυτές είναι τρεις: Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η αταλάντευτη μείωση του κόστους και του προσωπικού του δημόσιου τομέα, και τέλος η αποφασιστική προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων. Τι γίνεται όμως με τις προκλήσεις αυτές, που αποτελούν τις πιο κομβικές μεταρρυθμίσεις; Εδώ, παρά τις επιφανειακά ενθαρρυντικές αποστροφές των δανειστών της χώρας, η έκθεση του ΔΝΤ ξεκαθαρίζει ότι είναι όλες μετέωρες. Έτσι πίσω από τις θωπείες, ελλοχεύουν σοβαρότατες προειδοποιήσεις.

 

Το ΔΝΤ θεωρεί τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής «λυδία λίθο», όταν η παραοικονομία φτάνει το 25% του ΑΕΠ, ενώ συγκριμένες επαγγελματικές ομάδες κερδίζουν 2,5 φορές περισσότερα από όσα δηλώνουν. Άλλωστε είναι η τρόικα, που από την αρχή, πίεζε για να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή. Και τι έκανε το κομματικό σύστημα; Τίποτα. Ας σημειωθεί επίσης ότι το φορολογικό νομοσχέδιο, που θα έπρεπε να είναι έτοιμο ως άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης, συνεχίζει να «κόβεται και ράβεται», με ασαφή στρατηγική κατεύθυνση και έκδηλη προχειρότητα.

Το ΔΝΤ διαπιστώνει και κάτι άλλο: Ότι η κυβέρνηση των τριών, μικρή διάθεση έχει να μειώσει δραστικά το προσωπικό του δημοσίου τομέα και να κλείσει τελεσίδικα πλήθος άχρηστων οργανισμών. Για πελατειακούς και ιδεοληπτικούς λόγους, η κυβέρνηση σέρνει τα πόδια της, με πρωταγωνιστή τον αρμόδιο υπουργό. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που το ΔΝΤ τονίζει τόσο έντονα την ανάγκη μείωσης του προσωπικού στο κράτος, διαπιστώνοντας έμμεσα την απουσία βούλησης και σχεδιασμού. Ακολουθεί, ως κατακλείδα, η προειδοποίηση πως εάν δεν χτυπηθεί η φοροδιαφυγή, εάν δεν μειωθεί το κόστος του δημοσίου, τότε τα θύματα θα είναι πάλι οι συντάξεις και οι μισθοί.

Παράλληλα, οι ιδιωτικοποιήσεις είναι μετέωρες. Το ΔΝΤ διαπιστώνει πως καρκινοβατούν και αμφισβητεί κυβερνητικές προθέσεις και ικανότητες. Γι’ αυτό τίθεται θέμα επιστράτευσης ξένων ειδικών. Ταυτόχρονα, ο γερμανικός Τύπος αποκαλύπτει πως η γερμανική κυβέρνηση, ενημέρωσε το γερμανικό κοινοβούλιο ότι στην Ελλάδα «το αποτέλεσμα των ιδιωτικοποιήσεων είναι απογοητευτικό».

Όλες οι προειδοποιήσεις αυτές, είναι σοβαρότατες. Αν η τριμερής κυβέρνηση αποτύχει στην πράξη στις τρεις αυτές προκλήσεις, τα όποια εύθραυστα βήματα αξιοπιστίας της χώρας θα εξανεμιστούν. Χωρίς ιδιωτικοποιήσεις και ξένες επενδύσεις, δεν θα υπάρξει ανάπτυξη. Αν δεν καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και δεν περισταλούν οι δαπάνες του κράτους, θα χρειαστούν νέα σκληρά και άδικα μέτρα. Αυτά θα κλυδωνίσουν την κυβέρνηση.

Μια κυβέρνηση «εκτός στόχων» και μια ανεύθυνη αντιπολίτευση, θα εξαντλήσουν την τελευταία ικμάδα ανοχής των δανειστών της χώρας. Γι’ αυτό τα ροζ συννεφάκια εφησυχασμού και κυβερνητικής αυταρέσκειας, είναι αναντίστοιχα με τις επίμονα μετέωρες προκλήσεις, τις προειδοποιήσεις των δανειστών και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ