Το travel plan αφιερώνει στα Γιάννινα

IOANNINA TRAVEL

IOANNINA TRAVELΚτισμένη στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας, η πόλη των Ιωαννίνων, «πρωτεύουσα» της Ηπείρου, παραμένει μια εξαιρετικά γραφική πόλη με ιδιαίτερη ομορφιά. Τα Γιάννενα – όπως αποκαλούνται συνήθως – αποτελούσαν ανέκαθεν σημείο αναφοράς και πόλο έλξης πολλών επισκεπτών.

Συνδυάζει μια μακραίωνη ιστορία στα πλαίσια μιας κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής δραστηριότητας και άνθησης, με έντονο το πολιτιστικό στοιχείο και χαρακτήρα έως σήμερα. Δε φέρει άλλωστε τυχαία την προσωνυμία «Πόλη των Γραμμάτων και των Τεχνών», αφού ανέδειξε μεγάλες μορφές στα γράμματα και στις τέχνες, με πανελλήνια, και όχι μόνο, εμβέλεια.

 

Η ίδια η πόλη των Ιωαννίνων όμως είν’ ένα κομψοτέχνημα! Τα παραδοσιακά της κτίσματα, τα μουσεία της, το Κάστρο, το υπαίθριο θέατρο Φρόντζου, αλλά και ένας μεγάλος αριθμός σημείων της πόλης, με έντονη ιστορική και πολιτιστική αξία αποτελούν εξαίρετα δείγματα της περίφημης ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής.

Την εικόνα συμπληρώνει ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, με το Αισθητικό Δάσος της πόλης, να υπογραμμίζει με το βαθύ πράσινο του τα μοναδικά κτίσματα και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της και φυσικά η ξακουστή λίμνη. Ένα ιδανικό τοπίο!

Το νησάκι της λίμνης Παμβώτιδας, που κατοικείται μέχρι και σήμερα – φαινόμενο σπάνιο παγκοσμίως, είναι επισκέψιμο (φτάνετε με καραβάκια,που ξεκινούν από το Μώλο στα Γιάννενα) και αποτελεί ένα ξεχωριστό αξιοθέατο, με τις εκκλησίες του και ό,τι απέμεινε από το σεράι – το παλάτι του Αλή Πασά.

Επιπλέον η ηπειρωτική φύση προσφέρει ατελείωτες δυνατότητες για πεζοπορία στα επίσημα (και ανεπίσημα) μονοπάτια ενώ συνδυάζει βουνά, δάση και μια άγριας ομορφιάς ακτογραμμή. Το τοπίο, ως επί το πλείστον ορεινό, δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να ταξιδέψει στο χρόνο και στην ιστορία της Ηπείρου, απολαμβάνοντας παράλληλα το μοναδικό φυσικό του κάλλος.

Μια βόλτα με το travelplan.gr στη λίμνη των Ιωαννίνων

Σε μια επίσκεψη στα Γιάννενα την παράσταση προφανώς κλέβει η ομώνυμη λίμνη. Το travelplan.gr σας πάει μια βόλτα στις όχθες και στην ιστορία της! Το απόλυτο ίσως φθινοπωρινό τοπίο.

Το Νησί της λίμνης των Ιωαννίνων
Σε απόσταση λιγότερη των 10 λεπτών από τα Γιάννενα, ανάμεσα στα ήσυχα νερά της λίμνης Παμβώτιδας, ξεχωρίζει φυσικά το περίφημο Νησί της λίμνης των Ιωαννίνων. Μια γαλήνια όαση πρασινάδας, σχεδόν απόκοσμα ήσυχη, γνωστή ως το Νησί. Έτσι είναι γνωστό σε όλους, καθώς δεν έχει όνομα και δεν το χρειάζεται κιόλας! Δεν είναι γνωστό πότε κατοικήθηκε για πρώτη φορά, ωστόσο τα οκτώ μοναστήρια του, που φιλοξενεί, είναι αδιάψευστοι μάρτυρες του βυζαντινού και μεταβυζαντινού του παρελθόντος.

Η παράδοση θέλει (αν εξαιρέσουμε τους μοναχούς), οι πρώτοι κάτοικοι του Νησιού των Ιωαννίνων, να ., προέρχονται από τη Μάνη και να μετοικούν σε αυτό το 17ο αι. Παρότι η κατοίκηση νησιών σε λίμνη είναι ένα σπάνιο φαινόμενο παγκοσμίως, περίπου 100 οικογένειες παραμένουν στο Νησί της Παμβώτιδας.

Ακόμη το Νησί της λίμνης Ιωαννίνων είναι γνωστό για τη «φιλοξενία» του Αλή Πασά του Τεπελενλή, πιο γνωστού και ως Πασά των Ιωαννίνων (από τα τέλη του 18ου αι. έως το 1820) ο οποίος είχε βρει καταφύγιο στη μονή του Αγίου Παντελεήμονα στο Νησί μέχρι και τη δολοφονία του εκεί από τον πανίσχυρο Χουρσίτ Πασά, που είχε εξαπολύσει εναντίον του αυτονομημένου πασά ο Σουλτάνος.

Σήμερα στη Μονή (του 17ου αι.) λειτουργεί λαογραφικό μουσείο, διαμορφωμένο σαν ένα προεπαναστατικό γιαννιώτικο αρχοντικό. Οι επισκέπτες θα δουν εκτός από τα σημαντικά και πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα, και τις τρύπες στο πάτωμα του α’ ορόφου από τις σφαίρες, που λάβωσαν θανάσιμα τον Αλή.

H λίμνη Παμβώτιδα
Η Παμβώτιδα είν’ η δεύτερη παλαιότερη λίμνη της Ευρώπης (μετά τη λίμνη της Οχρίδας), γνωστή και ως λίμνη των Ιωαννίνων και το προφανές στολίδι της πόλης!

Τη λίμνη των Ιωαννίνων ακολουθούν διάφορες ιστορίες με πιο γνωστή και πολυθρύλητη, εκείνη που την ενώνει με τη μοίρα της Κυρά-Φροσύνης, της όμορφης Γιαννιώτισσας αρχόντισσας την οποία σύμφωνα με το θρύλο έπνιξε στα νερά της λίμνης μαζί με άλλες 16 γυναίκες ο Αλή Πασάς, ένα ακόμα θρυλικό πρόσωπο των Ιωαννίνων.

Η λίμνη των Ιωαννίνων αποτελεί ένα εξαιρετικό και ευαίσθητο οικοσύστημα, ενταγμένο στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών (NATURA 2000), καθώς είναι «σπίτι» για σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας: όπως γουλιανοί, αγριόπαπιες, χέλια (τα οποία μάλιστα στο νησάκι μπορεί κανείς και να τα γευτεί!) καθώς και πολλών αμφίβιων και μεταναστευτικών πουλιιών. Αποτελεί προφανώς μια σπουδαία πηγή ζωής, οικονομικής, λόγω της αλιείας αλλά και ένα μοντέρνο κέντρο διεξαγωγής διεθνών αθλητικών διοργανώσεων, όπως σκι, κωπηλασία, καγιάκ-κανό κ.α., τις οποίες μπορείτε να δοκιμάσετε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ