Στα 957 στρέμματα ανέρχεται η συνολική έκταση που έχει πληγεί από την πυρκαγιά στην Τραπεζίτσα Κόνιτσας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος Copernicus.
Τα στοιχεία επικαλείται ο Γενικός Γραμματέας Δασών Στάθης Σταθόπουλος, σε δήλωσή του για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 31 Αυγούστου και αναζωπυρώθηκε την περασμένη Παρασκευή στην περιοχή της Τραπεζίτσας.
Όπως αναφέρει, η έκταση των 957 στρεμμάτων αφορά σχεδόν αποκλειστικά δάσος μαύρης πεύκης.
Ο κ. Σταθόπουλος αποδίδει τον περιορισμό της πυρκαγιάς και τη σημερινή εικόνα του μετώπου στη συντονισμένη δράση της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και των εναέριων μέσων, αλλά και στην παρουσία της Δασικής Υπηρεσίας, η οποία, όπως σημειώνει, επιχειρεί στην περιοχή σχεδόν νυχθημερόν.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στις ειδικές ζώνες καταστολής που διανοίχθηκαν από τις δασικές υπηρεσίες, σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο και δύσβατο ανάγλυφο. Παράλληλα, αναγνωρίζει τη συμβολή της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Κόνιτσας, των κατοίκων και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας και των εθελοντών που συμμετείχαν στην προσπάθεια περιορισμού της φωτιάς.
«Είναι οπωσδήποτε μια πυρκαγιά με επιπτώσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας Δασών, θέλοντας ωστόσο να βάλει τέλος στις εκτιμήσεις για πολύ μεγαλύτερη καταστροφή.
Όπως υποστηρίζει, αναφορές από ανθρώπους που βρίσκονται μακριά από το σημείο και κάνουν λόγο για «καταστροφή εκατονταετίας» ή για «χιλιάδες καμένα στρέμματα» δεν ανταποκρίνονται, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται, στην πραγματική εικόνα.
Στο ίδιο πλαίσιο απορρίπτει και τις αναφορές για μεγάλης έκτασης καταστροφή παλαιού δρυοδάσους ηλικίας 400 ή 500 ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει, η έκταση δρυοδάσους που έχει πληγεί ανέρχεται μόλις σε 0,16 στρέμματα.
Η εικόνα που δίνει ο Γενικός Γραμματέας Δασών είναι αυτή μιας πυρκαγιάς με σαφείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις, η οποία όμως έχει πλέον περιοριστεί σε μικρότερη έκταση και βρίσκεται υπό συνεχή επιτήρηση.
Τα στελέχη της Δασικής Υπηρεσίας παραμένουν στην περιοχή και, όπως σημειώνει ο κ. Σταθόπουλος, θα συνεχίσουν να συνδράμουν τις δυνάμεις καταστολής μέχρι την οριστική αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.