Του καιρού παράδοξα και άνοιξη αντιθέσεων…

paralimnios kairiko

Του καιρού παράδοξα… Τόσο οι πρώτες μέρες του Μαΐου, όσο και ο Απρίλιος απέχουν πολύ από το συνηθισμένο ακόμη και σε περιοχές όπως είναι το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων όπου η αστάθεια είναι συνηθισμένη.

Ο καιρός παραμένει βροχερός και οι θερμοκρασίες κάτω από τα συνηθισμένα επίπεδα της εποχής.

Είναι ένα μετεωρολογικό παράδοξο; Οι ειδικοί απαντούν ότι το γεγονός δεν τους εκπλήσσει. «Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως δεν ήταν μόνο ο Απρίλιος ψυχρός, αλλά το ίδιο συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια του Μαΐου.

Ενώ η μέση μέγιστη τιμή την εποχή αυτή είναι 26° C, μέχρι στιγμής είμαστε πολύ χαμηλότερα, στους 22 με 24° C, με εξαίρεση μία ή δύο μέρες», λέει στα «ΝΕΑ» ο Θοδωρής Κολυδάς, διευθυντής του Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ. «Το ίδιο συμβαίνει σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, όπου αυτήν την περίοδο οι θερμοκρασίες είναι κατά 4° C ή και 5° C χαμηλότερα από το κανονικό. Είναι τέτοιες οι τηλεσυνδέσεις, τα μεγάλα κύματα της ατμόσφαιρας, που ευνοούν τις μεγάλες αντιθέσεις στον καιρό μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Επίσης, για την Ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι στις 7 Μαΐου του 1985 αλλά και στις 5 Μαΐου του 1995 είχαμε χιόνια μέσα στη Φλώρινα, με θερμοκρασία 1° C…».

Για την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης της Ηπείρου και του Ιονίου ο φετινός Απρίλιος ήταν ο πιο ψυχρός από το 2010. Για τη Στερεά Ελλάδα, τη Βόρεια και την Πελοπόννησο ήταν ο δεύτερος πιο ψυχρός μήνας μετά το 2011.

Οι μεγαλύτερες αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας καταγράφηκαν μεταξύ 8 και 11 Απριλίου, ενώ οι υψηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν τις τρεις πρώτες ημέρες του μήνα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας και οι 30 ημέρες του μήνα ήταν ψυχρότερες από τη μέση τιμή, στην Αρτα και στον Πύργο Ηλείας σημειώθηκαν 29 ημέρες αρνητικών αποκλίσεων της θερμοκρασίας, ενώ στην Αθήνα η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν -1,6° C, με 24 από τις 30 ημέρες του μήνα να είναι ψυχρότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη η μέση μέγιστη θερμοκρασία κινήθηκε 2,1° C χαμηλότερα από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019 και καταγράφηκαν 26 ημέρες αρνητικών αποκλίσεων.

Την ίδια πορεία ακολουθούν και οι θερμοκρασίες στη θάλασσα. Σύμφωνα με το Climatebook, τις τελευταίες μέρες στη Δυτική Μεσόγειο παρατηρούνται θερμοκρασίες της τάξεως των 19-20° C στην επιφάνεια της θάλασσας, δηλαδή τιμές υψηλότερες κατά 2-4° C πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2022. Αντιθέτως, στην Ανατολική Μεσόγειο και κυρίως σε περιοχές του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους, οι θερμοκρασίες κινούνται κοντά στη μέση τιμή της περιόδου 2008-2022.

Θα φτιάξει ο καιρός;

Οι μετεωρολόγοι συνιστούν υπομονή.. Η άνοιξη μπορεί να είναι παράξενη όμως το καλοκαίρι είναι μπροστά μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ