Τουρκία- Αλβανία σε στρατιωτική συμμαχία και συνεργασία.. Επικύρωσε τη συμφωνία η Βουλή

Εν μέσω υγειονομικής κρίσης και καραντίνας το Αλβανικό Κοινοβούλιο στην τελευταία του Ολομέλεια επικύρωσε την συμφωνία για χρηματοοικονομική και στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία καθώς και το πρωτόκολλο εφαρμογής σχετικά με την οικονομική βοήθεια μεταξύ των δύο χωρών. Το νομοσχέδιο για την επικύρωση της συμφωνίας και το εν λόγω πρωτόκολλο εγκρίθηκε με 96 ψήφους υπέρ, 2 κατά, 2 αποχές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αλβανικού κοινοβουλίου. Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία αποκτά πολύ ισχυρά ερείσματα στη γείτονα η οποία στα χρόνια διακυβέρνησης του Ράμα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Ερντογάν.

Η στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες για την μεταφορά 30 χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Αλβανία και εγκατάστασή τους στη μειονοτική ζώνη και κοντά στα σύνορα, προκαλούν έντονο προβληματισμό για τις εξελίξεις που θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα.

Η συμφωνία και το πρωτόκολλο χρηματοδοτικής βοήθειας προτάθηκαν και υπογράφηκαν στο πλαίσιο συνεργασίας και φιλίας με την Τουρκική Δημοκρατία  και με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας στο πλαίσιο σταθερών φιλικών σχέσεων και τη συμβολή στην αναδιάρθρωση των αλβανικών Ένοπλων Δυνάμεων.

Η συμφωνία συνεργασίας αποσκοπεί στον καθορισμό των αρχών σχετικά με την παροχή οικονομικής βοήθειας που θα διατεθεί στα επόμενα χρόνια, προκειμένου να αγοράσει (η Αλβανία) αγαθά και υπηρεσίες για στρατιωτικούς σκοπούς αποκλειστικά από την Τουρκία.

Το πρωτόκολλο εφαρμογής στοχεύει στον καθορισμό των αρχών εφαρμογής της οικονομικής βοήθειας που θα διατεθεί από την Τουρκική Δημοκρατία, στο Συμβούλιο Υπουργών της Αλβανίας, στο πλαίσιο των εσωτερικών νόμων και τμημάτων του ετήσιου προϋπολογισμού της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία και το πρωτόκολλο υπογράφηκαν από την Υπουργό Άμυνας της Αλβανίας, Όλτα Τζάσκα στις 6 Σεπτεμβρίου 2019 στα Τίρανα και από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, στις 11 Νοεμβρίου 2019 στην Άγκυρα.

Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους υπεγράφη μεταξύ Αλβανίας και Τουρκίας το σχέδιο συνεργασίας στον τομέα της άμυνας για το 2020, προκειμένου να ενισχυθεί και να ενταθεί η αλληλεπίδραση στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.

Τα τουρκικά ιδρύματα παρέχουν συνεχή βοήθεια στην Αλβανία σε διάφορους τομείς, συμβάλλοντας στον εφοδιασμό και αναβάθμιση της δυνατότητας του στρατού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ