Ρήτρα δραχμής επαναφέρουν οι tour operators

tourismos paralia

tourismos paralia

Αναταράξεις στον τουριστικό κλάδο προκαλεί η αβεβαιότητα για την θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς και τα σενάρια περί αύξησης του ΦΠΑ.

Ξένοι tour operator επαναφέρουν τη ρήτρα δραχμής για τα συμβόλαια που θα αφορούν το 2016, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των φορέων του τουρισμού και της αρμόδιας υπουργού Έλενας Κουντουρά.

Το ζήτημα βρίσκεται στο επίκεντρο της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ανδρέας Ανδρεάδης και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ρέτσος αναφέρθηκαν με δηλώσεις τους στο θέμα, σημειώνοντας πως ανάλογες πιέσεις συμβαίνουν συχνά, ειδικά όταν η Ελλάδα βρίσκεται σε δυσχερή κατάσταση, λόγω των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά έκανε λόγο για απειλές που δέχεται η Ελλάδα από το εξωτερικό και κάλεσε τους επιχειρηματίες να μην υπογράφουν κανένα συμβόλαιο, μέχρι να υπογραφεί η συμφωνία με τους θεσμούς.

Νωρίτερα, εγκρίθηκε από το ΔΣ του ΣΕΤΕ μία οδηγία, η οποία θα σταλεί στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, αναφορικά με τη σύναψη των συμβολαίων με τους ξένους tour operator, όπου αναφέρεται:

“Ρητά συμφωνείται μεταξύ των μερών ότι σε περίπτωση που μετά την υπογραφή της παρούσας σύμβασης, λάβει χώρα νομοθετική αύξηση του εφαρμοζόμενου συντελεστή ΦΠΑ, η αύξηση αυτή θα επιβαρύνει τις συμφωνηθείσες με την παρούσα τιμές, οι οποίες και θα τροποποιούνται αυτοδικαίως, κατά το αντίστοιχο ποσοστό. Η επιχείρηση ενημερώνει προς τούτο εγγράφως τον αντισυμβαλλόμενο (tour operator), ο οποίος δεσμεύεται για την άμεση εφαρμογή του παρόντος όρου από τη λήψη της σχετικής έγγραφης κοινοποίησης”.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ