Τόνοι λυματολάσπης απειλούν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

LYMATOLASPHΜε έγκλημα διαρκείας σε βάρος του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας χαρακτηρίζουν πολλοί αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα στο Καναλάκι. Έγκλημα διαρκείας που αποτυπώνεται στις φωτογραφίες και εκθέτει βαθιά κι ανεπανόρθωτα τις τοπικές αρχές.

Εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα, μεταφέρεται σε ιδιόκτητη έκταση, στο Καναλάκι, λυματολάσπη η οποία εναποτίθεται χωρίς καμιά επεξεργασία σε χωράφια. Το γεγονός έγινε αντιληπτό όταν οι κάτοικοι της περιοχής ξεσηκώθηκαν από την έντονη δυσοσμία που κάλυψε τα πάντα.

LYMATOLASPH1Μάλιστα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, για το συμβάν υπήρξαν καταγγελίες με αποτέλεσμα να γίνει αυτοψία από την Υγειονομική Υπηρεσία. Η έκθεση της υπηρεσίας δεν έχει συνταχθεί ακόμη και σίγουρα οι διαπιστώσεις της αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές η λυματολάσπη μεταφέρεται από τη μονάδα βιολογικού καθαρισμού της Πρέβεζας και η εναπόθεσή της γίνεται σε ιδιοκτησία συγγενικού προσώπου του Δημάρχου Πάργας. Το επιχείρημα που διατυπώνεται είναι ότι θα χρησιμοποιηθεί για….λίπασμα!

Φυσικά πρόκειται για αστειότητες καθώς ο τρόπος διαχείρισης της λυματολάσπης ορίζεται σαφώς και ξεκάθαρα από την ελληνική και την κοινοτική νομοθεσία και δεν χωράει καμιά παρερμηνεία.

Εξάλλου οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι για τη λειτουργία του εργοστασίου βιολογικού καθαρισμού τόσο της Πρέβεζας όσο και της Πάργας αναφέρουν ρητά ότι η λυματολάσπη πρέπει να οδηγείται σε οργανωμένο χώρο διάθεσης απορριμμάτων, ύστερα από την επεξεργασία που έχει υποστεί κι αφού υπάρχουν οι σχετικές αδειοδοτήσεις.

Από πουθενά λοιπόν δεν προκύπτει ότι η διάθεση και η εναπόθεση της λυματολάσπης μπορεί να γίνει με τόσο επιπόλαιο κι επικίνδυνο τρόπο. Να μεταφέρεται δηλαδή σε χωράφια, ανάμεσα σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες και σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια.

Όσοι πρωταγωνίστησαν σε μια τέτοια ενέργεια φέρουν τεράστιες ευθύνες και οφείλουν να δώσουν τις απαραίτητες εξηγήσεις.

Να σημειωθεί τέλος ότι σύμφωνα με πληροφορίες για το συμβάν έχουν ενημερωθεί οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος οι οποίοι έχουν λόγο για την υπόθεση και μάλιστα καθοριστικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ