Των Κυπρίων οι κοινότητες…

KYPROS XΤου Πάσχου Μανδραβέλη

Το μόνο που παράγει σε πλεόνασμα αυτή η χώρα είναι τα κλισέ. Eνα από τα νεοπαραχθέντα είναι ότι «η δεύτερη λύση για την Κύπρο ήταν χειρότερη από την πρώτη» έτσι ώστε να υπονοηθεί ότι αυτό έγινε για να τιμωρηθεί η «ηρωική αντίσταση» των 38 βουλευτών της Μεγαλονήσου που είπαν «όχι» στην πρώτη λύση. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να εμφανιστεί εντός των ημερών ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης και να παραλληλίσει τη δεύτερη λύση με τις εκτελέσεις που έκαναν το 1941 οι ναζί στην άλλη Μεγαλόνησο μετά την ηρωική αντίσταση των Κρητών.

Το ερώτημα όμως που προκύπτει από την απόφανση «η δεύτερη λύση είναι χειρότερη από την πρώτη», είναι «για ποιον;». Για τον Κύπριο μικροκαταθέτη των 100.000 ευρώ η δεύτερη λύση είναι καλύτερη· δεν χάνει τίποτε, ενώ με την πρώτη λύση θα έχανε 6.600 ευρώ. Κάποιος μεγιστάνας που είχε ένα εκατομμύριο στη Λαϊκή πιθανώς να μείνει με 100.000 ευρώ, που είναι οι εγγυημένες καταθέσεις. Η πρώτη λύση ήταν γι’ αυτόν σαφώς καλύτερη, αφού έχανε 99.000 ευρώ ενώ με τη δεύτερη μπορεί να χάσει 900.000 ευρώ. Για να πούμε, βέβαια, και των αριστερών το δίκιο, η δεύτερη λύση προσθέτει μεγαλύτερο βάρος στις κυπριακές τράπεζες. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ξαναέκανε τους λογαριασμούς του μετά το «ηρωικό όχι» των Κυπρίων πολιτικών κι έβγαλε μια λυπητερή επιπλέον 900 εκατομμυρίων ευρώ, που θα προσμετρηθεί στο «κούρεμα» των μεγαλοκαταθετών. Αυτό το επιπλέον κόστος προέκυψε από διάφορους «σκελετούς» στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα που ανακάλυψε η απεσταλμένη του Ταμείου (και να είμαστε σίγουροι: αν υπήρχε χρόνος, θα έβρισκε και άλλους), αλλά και από τον επανυπολογισμό των πιθανών εκροών κεφαλαίων που θα έχει το «κούρεμα» στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών. Θα λέγαμε ότι επαναϋπολογίστηκαν οι «πολλαπλασιαστές» της απόφασης για τις κυπριακές καταθέσεις.

 

Το καλό για την Κύπρο είναι ότι απ’ όσα δείχνουν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών ο υπολογισμός αυτών των «πολλαπλασιαστών» είναι λάθος. Οι Κύπριοι επέδειξαν θαυμαστή παγκοσμίως ψυχραιμία. Δεν υπήρξε πανικός ούτε bank-run, όπως προέβλεπαν οι διεθνείς αναλυτές. Δεν υπήρξε καν σπρωξίδι συναλλασσομένων στα γκισέ των τραπεζών τους. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι τα πράγματα θα είναι εύκολα για την Κύπρο. Σημαίνει όμως ότι οι Κύπριοι θα κάνουν πιο εύκολη την έξοδο από την κρίση, απ’ όσο την κάνουν οι Ελλαδίτες αδελφοί τους.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ