Τον Ιανουάριο η 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής

epistreptea-prokatavoli

Για τις αρχές του 2021 μετατίθεται η 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής ενώ αλλάζουν τα κριτήρια χορήγησης των νέων χαμηλότοκων δανείων. Η τεράστια ανταπόκριση που υπήρξε στην 4η φάση (οι αιτήσεις είναι ήδη 380.000 και συνεχίζουν να αυξάνονται) εκτίναξε τον προϋπολογισμό με αποτέλεσμα ουσιαστικά να διατεθούν στην αγορά και τα χρήματα που προορίζονταν για την 5η φάση.

Με αυτό το δεδομένο, η πλατφόρμα για την επιστρεπτέα προκαταβολή θα ανοίξει εκ νέου τον Ιανουάριο και όχι τον Δεκέμβριο όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά. Αντί να ληφθεί υπόψη η μεταβολή του τζίρου κατά τον μήνα Νοέμβριο όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, θα ληφθεί υπόψη η μεταβολή κατά το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου προκειμένου να καταγραφεί η πτώση για όλη τη διάρκεια του lockdown το οποίο συνεχίζεται.

Άρα, μέσα στις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί η καταβολή των χρημάτων στο πλαίσιο του 4ου γύρου της επιστρεπτέας προκαταβολής και στη συνέχεια ο νέος γύρος θα ξεκινήσει από τις αρχές του νέου έτους και μετά με στόχο να πέσει στην αγορά μέσα στον Ιανουάριο τουλάχιστον 1 δις. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών αναθεώρησε χθες τον προϋπολογισμό της επιστρεπτέας προκαταβολής IV προκειμένου αυτός να αυξηθεί από τα 1,2 στα 1,8 δις. ευρώ. Ωστόσο, φαίνεται ότι θα χρειαστεί να τον αναθεωρήσει ακόμη μια φορά. Προς το παρόν έχουν διατεθεί 1,53 δις. ευρώ για να πληρωθούν οι αιτήσεις 319.835 επαγγελματιών αλλά οι αιτήσεις έχουν ήδη φτάσει στις 379.839.

Μόνο για να πληρωθούν οι επιπλέον 60.000 αιτήσεις θα χρειαστούν πάνω από 400 εκατ. ευρώ και ενώ η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων συνεχίζεται. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση στην προθεσμία υποβολής των αιτήσεων.

Ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι η επόμενη φάση της επιστρεπτέας θα περιλαμβάνει και την πορεία των εσόδων του Δεκεμβρίου. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι κάνουν αίτηση στην επόμενη φάση δεν θα εισπράττουν το ποσό που θα βγάζει η μαθηματική φόρμουλα αλλά το ποσό αυτό αφαιρουμένου του ποσού που έχει ήδη καταβληθεί στο πλαίσιο της 4ης φάσης.

Έτσι, χρήματα θα εισπράξουν στον επόμενο γύρο οι επιχειρήσεις που θα έχουν υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου λόγω του lockdown. Είναι πάντως σαφές ότι και στον επόμενο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, το 50% του ποσού που θα βγάζει η μαθηματική φόρμουλα θα χαρίζεται ενώ και πάλι θα είναι το ζητούμενο ο κύκλος εργασιών να έχει υποχωρήσει τουλάχιστον 20% στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ