Τον Αύγουστο το διαχειριστικό σχέδιο για τη λίμνη Πηγών Αώου

limni pigon aoou

Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α) πραγματοποίησε στο Μέτσοβο, ημερίδα με θέμα: «Εφαρμογή διαχειριστικών μέτρων στην Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου».

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του πιλοτικού έργου που υλοποιεί, στην Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου, η Μονάδα Διαχείρισης σε συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του Πανεπιστημίου Πατρών. Όπως επισημάνθηκε τόσο από τα στελέχη της Μονάδας Διαχείρισης όσο και από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών Δρ. Γ. Κατσέλη και Δρ. Δ. Μουτόπουλο, στο διάστημα των  δύο περίπου ετών που υλοποιείται το έργο:

•             έχει αποτυπωθεί η εκτιμώμενη παρουσία του ηλιόψαρου ως προς την αφθονία του στη λίμνη Αώου,

•             η βιομάζα του είδους σε σύγκριση με άλλα λιμναία οικοσυστήματα της χώρας παρουσιάζεται μικρότερη λόγω των χαρακτηριστικών της λίμνης (υψόμετρο, θερμοκρασίες, τροφική κατάσταση, αλλαγή κάλυψης λόγω μείωσης των υδάτων για παραγωγή ενέργειας, κλπ),

•             έχει δοκιμαστεί συγκεκριμένη μεθοδολογία που μπορεί, εάν συνεχίσει να εφαρμόζεται, να οδηγήσει στη περαιτέρω απομείωση του πληθυσμού,

•             έχει δημιουργηθεί μαθηματικό μοντέλο που αποτυπώνει το οικοσύστημα με το οποίο μπορούν να εξετάζονται σενάρια διαχείρισης σε θεωρητικό επίπεδο και να οδηγούν στην λήψη αποφάσεων.

•             τον Αύγουστο του 2023 που θα ολοκληρωθεί το έργο θα προστεθούν τα τελικά αποτελέσματα και οι προτάσεις για το μέλλον.

Ο  Κ. Φρίγκας, Πρόεδρος του ΑΣ Ερασιτεχνών Αλιέων Ιωαννίνων, μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, καθώς και υπεύθυνος της Επιτροπής για τα Εσωτερικά Ύδατα, δήλωσε την ανάγκη συμμετοχής όλων των εμπλεκόμενων στην λήψη αποφάσεων και επισήμανε την άριστη συνεργασία που έχει ο Σύλλογος με την Μονάδα Διαχείρισης όχι μόνο για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου αλλά και γενικότερα. 

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας στο πλαίσιο της Πράξης «Διαχειριστικές Δράσεις προστατευόμενων περιοχών, ειδών και τύπων οικοτόπων στην περιοχή ευθύνης του τέως Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη, 2014 – 2020» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ταμείο Συνοχής) και από Εθνικούς Πόρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ