Το Βατερλό της Ελλάδας και η μέγιστη πρόκληση της Αλβανίας

mnimeio tsamidon

Ένα μεγάλο Βατερλό αποτελεί η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας στην Αλβανία με αιχμή του δόρατος τις εκλογές στη Χιμάρα και την φυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου. Και μάλιστα το μεγαλύτερο Βατερλό από το 1990 μέχρι σήμερα..

Οι κατά καιρούς κορώνες του πρωθυπουργού άφησαν παντελώς ασυγκίνητο τον φίλο του Έντι Ράμα ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών υπό την ηγεσία  Γεραπετρίτη είναι στην κυριολεξία άφαντο..

Μπορεί η Χιμάρα και η υπόθεση Μπελέρη να μονοπώλησαν το ενδιαφέρον όμως θέμα ζωτικής σημασίας είναι η απογραφή της μειονότητας που ήδη καταγγέλθηκε από  την Ομόνοια αλλά η Αθήνα δεν βρήκε να πει ούτε λέξη.

Ο Ράμα οδηγεί την Χιμάρα σε νέες δημοτικές εκλογές στις 4 Αυγούστου με την Αθήνα να ετοιμάζεται για τις καλοκαιρινές της διακοπές!

Μέσα σε όλα αυτά έρχεται μία ακόμη μεγάλη πρόκληση από την γείτονα… Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Epiruspost, το ερχόμενο Σάββατο ο Πρόεδρος της Αλβανίας Bajram Begaj θα βρίσκεται στην περιοχή της Τζάρας και προγραμματίζει να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο όπου κάθε χρόνο οι Τσάμηδες κάνουν σειρά εκδηλώσεων για την δήθεν γενοκτονία από τους Έλληνες.

Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες διπλωματικές πηγές πρόκειται για την μέγιστη πρόκληση, αφού ουδέποτε μέχρι σήμερα Πρόεδρος της χώρας, Πρωθυπουργός ή και Υπουργός προχώρησε σε τέτοια ενέργεια. Είναι η πρώτη φορά που ανώτατος αξιωματούχος θα βρεθεί στο μνημείο- σύμβολο  για τους Τσάμηδες προσδίδοντας στις απαιτήσεις τους οντότητα.

Μπορεί τα αιτήματα και οι κατά καιρούς εκδηλώσεις τους να προέρχονταν από ακραίους κύκλους και να είχαν χαρακτηριστικά γραφικότητας, όμως με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας αποκτούν άλλη βαρύτητα και παίρνουν οντότητα.

Εν τω μεταξύ στις 18 Ιουλίου θα τεθεί στην Ολομέλεια της Αλβανικής Βουλής το αίτημα που έχει κατατεθεί από το κόμμα των Τσάμηδων να απαιτηθεί από την Ελλάδα η κατάργηση του εμπολέμου.

Τα αίτημα έχει τον μανδύα της ειρήνης και της φιλίας πίσω από αυτό όμως βρίσκεται η διεκδίκηση περιουσιών και ως εκ τούτου μέχρι σήμερα καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπήκε σε τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ