Το ΣτΕ ακύρωσε την ΜΠΕ για το υδροηλεκτρικό της Μεσαχώρας

mesaxora

Άκυρη έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την αδειοδότηση του υδροηλεκτρικού στον Αχελώο, στην περιοχή της Μεσαχώρας.

Η απόφαση του Ε΄ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας ακυρώνει την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) του υδροηλεκτρικού έργου (ΥΗΕ) Μεσοχώρας, η οποία είχε εκδοθεί στις 4/8/2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η υπόθεση κρίθηκε στο ΣτΕ έπειτα από σχετική προσφυγή του Συνδέσμου κατακλυζομένων Μεσοχώρας.

Πρόκειται για την έβδομη απόφαση του ΣτΕ που δικαιώνει τους κατοίκους της Μεσοχώρας. Σε όλες τις προηγούμενες το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε κρίνει ότι το έργο της εκτροπής του ποταμού παραβιάζει την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Στην τελευταία απόφασή του το ΣτΕ, παρότι δεν αμφισβητεί την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική σκοπιμότητα του έργου, θεωρεί ότι η ΑΕΠΟ απώλεσε το νόμιμο έρεισμά της, καθώς δεν επανεξετάστηκε ώστε να είναι συμβατή με τις αναθεωρήσεις των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών τον Δεκέμβριο του 2017 και του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδίου Θεσσαλίας τον Οκτώβριο του 2019.

Η νέα απόφαση του ΣτΕ έφερε ικανοποίηση στους κατοίκους της Μεσοχώρας και το πανελλαδικό κίνημα υποστήριξης του 35χρονου αγώνα τους. Κι αυτό, διότι αποτελεί ένα ακόμη εμπόδιο στα σχέδια των υποστηρικτών των έργων στον άνω ρου του Αχελώου, οι οποίοι την τελευταία περίοδο αναθάρρησαν από τις επαναλαμβανόμενες διακηρύξεις της κυβέρνησης της Ν.Δ. για επαναφορά του σχεδίου εκτροπής του Αχελώου στη Θεσσαλία.

Ωστόσο, δεδομένης της πρόθεσης της κυβέρνησης, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να δρομολογηθεί μια νέα αδειοδότηση όχι μόνο του υδροηλεκτρικού έργου στη Μεσοχώρα, αλλά του συνόλου των έργων στον άνω ρου του Αχελώου, συμπεριλαμβανομένης της εκτροπής. Εξού και οι σχετικά πρόσφατες πρωθυπουργικές δηλώσεις για συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ και για την ανάληψη των αναγκαίων νομοθετικών πρωτοβουλιών.

«Την απαλλαγή από τη διαρκή ομηρία μπορεί να τη δώσει μόνο η οριστική ακύρωση του συνόλου των έργων στον άνω ρου του Αχελώου (φράγμα και ΥΗΕ Μεσοχώρας, φράγμα και ΥΗΕ Συκιάς, εκτροπή Αχελώου) και η κατεδάφιση του φράγματος της Μεσοχώρας. Και είναι βαρύτατες οι ευθύνες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που όχι μόνο δεν προχώρησε σε αυτήν την κατεύθυνση, αλλά αδειοδότησε το ΥΗΕ της Μεσοχώρας, προανήγγειλε την κατασκευή του ΥΗΕ της Συκιάς και άφησε άθικτη τη σήραγγα της εκτροπής», επισημαίνει το δίκτυο Μεσοχώρα – Αχελώος SOS.

«Οπως και να ’χουν τα πράγματα, οι υποστηρικτές των έργων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα έχουν ευκολότερο έργο απ’ ό,τι στο παρελθόν. Η κατά μέτωπο επίθεση στο περιβάλλον και η λεηλασία της φύσης, εξαιτίας σειράς ενεργειακών και άλλων δραστηριοτήτων σε όλη τη χώρα, έχει πλέον ευαισθητοποιήσει χιλιάδες πολιτών, των οποίων η αντίθεση είναι βέβαιο ότι θα εκφραστεί δυναμικά και σε κάθε νέα απόπειρα “βιασμού” του Αχελώου», αναφέρει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ