Το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για τις αποκρατικοποιήσεις

OIKONOMIKAΤουλάχιστον μία αποκρατικοποίηση κάθε εβδομάδα θα πρέπει να εκκινεί το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) από τις αρχές του επόμενου έτους. Το νέο μνημόνιο προβλέπει 10 αποκρατικοποιήσεις να ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013, στόχος ιδιαίτερα απαιτητικός, τόσο για το Ταμείο όσο και για την κυβέρνηση.

Αν στις εν λόγω αποκρατικοποιήσεις προστεθεί και αυτή του Αστέρα της Βουλιαγμένης, που χειρίζεται η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, τότε ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται σε 11.

Ωστόσο, μέσα στα προς αξιοποίηση περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται και 40 ακίνητα, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ως μία αποκρατικοποίηση. Αντίθετα, η ομάδα αυτή ακινήτων που βαίνουν προς αξιοποίηση θα αποτελέσει μια σειρά αποκρατικοποιήσεων που θα ξεκινήσει μέσα στο α΄ τρίμηνο του νέου έτους.

Αναλυτικά, για τους επόμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με το νέο μνημόνιο, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», θα πρέπει να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις των ΟΔΙΕ, ΕΛΤΑ, ΕΛΒΟ, ΕΥΑΘ, ΛΑΡΚΟ και ΕΑΣ. Επίσης, την ίδια περίοδο, βάσει του μνημονίου θα πρέπει να προχωρήσει η σύναψη συμβάσεων παραχώρησης των Εγνατίας Οδού, Μικρών λιμένων και μαρίνων και Περιφερειακών αεροδρομίων. Παράλληλα, θα πρέπει να ξεκινήσει η αξιοποίηση μιας νέας ομάδας 40 ακινήτων που θα μεταφερθούν άμεσα στο Ταμείο. Η ομάδα αυτή ακινήτων περιλαμβάνει εκατοντάδες επιμέρους ακίνητα, όπως εκείνα που κατέχει το Υπουργείο Πολιτισμού στη Mεσαιωνική πόλη της Ρόδου, στην Πλάκα κ.α.. Επίσης, η αξιοποίηση έξι μονάδων Ξενία, τα οποία αναμένεται να εκχωρηθούν σε έναν επενδυτή, εκλαμβάνεται ως μία αποκρατικοποίηση.

Το έργο που πρέπει να γίνει μέσα στο 2013 χαρακτηρίζεται τιτάνιο, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα, στους 18 μήνες ύπαρξής του, το ΤΑΙΠΕΔ υλοποίησε ή συνεχίζει να υλοποιεί οκτώ αποκρατικοποιήσεις. Πρόκειται για εκείνες του ΟΠΑΠ, των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, των Κρατικών Λαχείων, του Ελληνικού (Αττική), της Κασσιόπης (Κέρκυρα), της Αφάντου (Ρόδος) και του IBC (Αττική).

Πρόσφατα εκκίνησε η διαδικασία πώλησης έξι ακινήτων του Δημοσίου που βρίσκονται στο εξωτερικό, ενώ σύντομα αναμένεται και η προκήρυξη που αφορά στην αξιοποίηση 28 δημόσιων ακινήτων μέσω της πώλησης και επαναμίσθωσης (sale & lease back). Από τις προαναφερθείσες αποκρατικοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει, έχουν συμφωνηθεί μόνον δύο, εκείνη των Κρατικών Λαχείων και του IBC. Σύντομα αναμένεται να υπάρξει και συμφωνία για την Κασσιόπη, η οποία ωστόσο δεν αποκλείεται να έλθει στις πρώτες ημέρες του έτους.

Το πιεστικό αυτό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που έχει συμφωνηθεί μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης, έχει στόχο να καλύψει μέρος του χαμένου εδάφους που υπήρξε το 2012. Αξιοσημείωτο είναι ότι μέσα στο 2013 το Ταμείο πρέπει να φέρει έσοδα 2,5 δισ. ευρώ, τα περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά μέσα στην περίοδο 2013-2016 που προβλέπει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας. Προς την κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ βασίζονται στις αποκρατικοποιήσεις των ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ και Ελληνικού, προκειμένου να καταστεί εφικτός ο στόχος των 2,5 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι ο ΟΠΑΠ στο β΄ τρίμηνο του έτους θα φέρει έσοδα της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ, η ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ έσοδα ύψους 700 εκατ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο του έτους και το Ελληνικό έσοδα της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ στο δ΄ τρίμηνο του 2013. Τα υπόλοιπα αναμενόμενα έσοδα θα προέλθουν από Κρατικά Λαχεία, IBC (υπόλοιπο καταβολής), Αφάντου, Κασσιόπη κ.ά..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ