Το Σάββατο το αφιέρωμα στον Μίκη με «Αλέξη Ζορμπά»

mikis th

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών συνεχίζει τις εκδηλώσεις του δεύτερου κύκλους του αφιερώματος στο Μίκη Θεοδωράκη και παρουσιάζει το Σάββατο 4 Ιουνίου 2022 και ώρα 20:30, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας», τη σουίτα μπαλέτου «Αλέξης Ζορμπάς». Η συναυλία θα επαναληφθεί την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022 και ώρα 20:00, στην Αίθουσα Τέχνης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης.

Συμμετέχουν η Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων σε Μουσική Διεύθυνση Φοίβου Παπαδόπουλου (Ιωάννινα) και Γιώργου Χλίτσιου (Κοζάνη), η Χορωδία Δωματίου Κοζάνης σε Διδασκαλία – διεύθυνση Έμης Τσιούρα, το Χορωδιακό Σύνολο Cantus σε Διδασκαλία – διεύθυνση Κωνσταντίνας Μήλια και η μέτζο σοπράνο Μπέττυ Χαρλαύτη.

Πρόγραμμα:

Σκηνή 1.      Αυγή / Ζεϊμπέκικα τραγούδια

Σκηνή 5.      Μαντάμ Ορτάνς

Σκηνή 6.      Στα περιβόλια

Σκηνή 7.      Ζορμπάς, John και Ορτάνς

Σκηνή 8.      Τσιφτετέλι

Σκηνή 9.       Evin-evan / Βακχικός Χορός

Σκηνή 11.     Επιστροφή του Ζορμπά

Σκηνή 14.     Αστεράκι

Σκηνή 15.     Μαρίνα

Σκηνή 17.     Χορός Χασάπικος

Σκηνή 18.      Θάνατος της Ορτάνς

Σκηνή 21/23. Χορός του Ζορμπά/Finale

Ο χορογράφος Lorca Massine παρουσίασε, το 1976, στη Λυρική Σκηνή των Αθηνών, μια πρώτη εκδοχή του μπαλέτου Ζορμπάς χρησιμοποιώντας βασικά τη μουσική που συνέθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης, το 1966, για την ομώνυμη ταινία. Δέκα χρόνια αργότερα, ο συνθέτης επέλεξε διάφορα αποσπάσματα έργων του (τραγούδια, σονατίνα, Ελληνικό Καρναβάλι κ.ά.), που, κατά την κρίση του, μπορούσαν να στηρίξουν την ιστορία του καζαντζακικού Ζορμπά.

Το σχέδιο αυτό υποβλήθηκε στο φεστιβάλ της Verona, η οποία, αφού το δέχτηκε, πρότεινε στον Θεοδωράκη να ενορχηστρώσει αυτό το διάχυτο υλικό. Ο συνθέτης εξέλαβε την πρόταση ως πρόκληση και μετά από οκτώ μήνες εντατικής εργασίας παρέδωσε την παρτιτούρα στο φεστιβάλ της Verona.

Διηύθυνε ο ίδιος την πρώτη εκτέλεση του νέου του έργου, τον Αύγουστο του 1988, και ξανά το καλοκαίρι του 1990.

Η μεγάλη επιτυχία του μπαλέτου και της συμφωνικής μουσικής οφείλεται εν πολλοίς στην απόφαση του συνθέτη να χρησιμοποιήσει μικτή χορωδία και σολίστ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ