Το Ρολόι φόρεσε τα γιορτινά του!

roloi-fos-giortes

Το Ρολόι των Ιωαννίνων φόρεσε τα γιορτινά του δίνοντας ουσιαστικά το σύνθημα για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Είναι το πρώτο σημείο που φωτίζεται φέτος στην πόλη και στους δημόσιους χώρους της.

Με όμορφα χρώματα να εναλλάσσονται, αποτελεί μια ευχάριστη νότα στο κέντρο της πόλης.

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • roloi fos giortes

Το Ρολόι στέκει εκεί δεκαετίες τώρα… Μετρά τις ώρες… Μετρά τις στιγμές.. Μάρτυρας της ιστορίας των Ιωαννίνων, της καθημερινότητας των ανθρώπων..

Εκεί Έλληνες πατριώτες κρεμάστηκαν στις 15 Φεβρουαρίου του 1913, λίγο πριν την απελευθέρωση..

Εκεί υψώθηκε η γαλανόλευκη από μέλη της ΕΠΟΝ στις 21 Φεβρουαρίου του 1944.

Ο νεοκλασικός πυργίσκος, χτισμένος στην καρδιά των Ιωαννίνων, αποτελεί σημείο συνάντησης κατοίκων κι επισκεπτών τα τελευταία 100 χρόνια, αλλά και αφετηρία για μια πρώτη γνωριμία με την πόλη.

Τα Ιωβηλαία του Σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ στάθηκαν αφορμή για την πρωτίστως χρηστική και ακολούθως διακοσμητική κατασκευή, η οποία ανεγέρθηκε το 1905 στη συμβολή της κεντρικής πλατείας με την οδό Αβέρωφ κατά παραγγελία του γενικού διοικητή Ηπείρου και Αλβανίας Οσμάν πασά.

Η τελειότητα σημαντικών δημόσιων και ιδιωτικών γιαννιώτικων κτηρίων όπως το Καπλάνειο Μέγαρο, η παλιά Ζωσιμαία Σχολή και η Παπαζόγλειος Υφαντική Σχολή ήταν ενδεικτική του ταλέντου του Περικλή Μελίρρυτου, στον οποίο και ανατέθηκε η κατασκευή του Ρολογιού.

Στον διάτρητο πυργίσκο συναντιούνται νεοκλασικά και ανατολίτικα στοιχεία, ενώ μικρές κολόνες από χυτό σίδηρο με πολυγωνικά κιονόκρανα στηρίζουν το θόλο του. Στη βενετσιάνικη καμπάνα, στις κρήνες και στα οθωμανικά σύμβολα των εντοιχισμένων πλακών που περιβάλλουν τον πύργο και από τις τέσσερις πλευρές διαφαίνεται και το πολυπολιτισμικό στοιχείο.

Ωστόσο το Ρολόι, έμελλε να υποστεί σοβαρές ζημιές από λάθος κατά τη διάρκεια παρέλασης του πυροβολικού το 1918, γεγονός που οδήγησε στην αποξήλωση και αναστήλωσή του στη σημερινή του θέση, το 1925.

Το Ρολόι στην ίδια θέση, αναστηλωμένο εκ νέου από την Εφορεία Νεότερων Μνημείων, στέκεται εκεί.. Να μετρά την ώρα, να μετρά στιγμές…. Μάρτυρας της ιστορίας και της καθημερινότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ