Το Ριζάρειο γιορτάζει στο Μονοδέντρι τα 180 χρόνια λειτουργίας του

rizareios

Το Ίδρυμα της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, συμπληρώνει φέτος 180 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας ως εκπαιδευτικό ίδρυμα και  ως ένα από τα μεγαλύτερα ενεργά Εθνικά Κληροδοτήματα της χώρας μας, όπως οραματίστηκαν οι ιδρυτές του Μάνθος και Γεώργιος Ριζάρης.

Τιμώντας τη μνήμη τους στη γενέτειρα των ιδρυτών της,  το Πολυμελές Συμβούλιο της ΡΕΣ,  αποφάσισε την πραγματοποίηση επετειακής  εκδήλωσης, στις 13 Ιουλίου 2024, στο Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο Μονοδενδρίου και της Χειροτεχνικής Σχολής, η οποία  έχει ως αποστολή την εκπαιδευτική, πολιτιστική καθώς και την κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής του Ζαγορίου, μέσω της διατήρησης και της διάδοσης των παραδοσιακών τεχνών που σήμερα τείνουν να εξαφανιστούν. Την ιστορική αυτή στιγμή, αναβαθμίζεται η Χειροτεχνική Σχολή σε «Σ.Α.Ε.Κ Παραδοσιακής Χειροτεχνίας και Υφαντικής», παρέχοντας στις νέες και τους νέους μας επαγγελματική κατάρτιση και καινοτομία.

Το Μονοδένδρι, ζωντανό «κύτταρο» των Ζαγοροχωρίων, έχει  αναδειχθεί την τελευταία 30ετία σε σημαντικό βραχίονα πολιτιστικού τουρισμού ολόκληρης της Ηπείρου και με τη συμβολή της Χειροτεχνικής Σχολής αποτελεί σημείο αναφοράς για την τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής. Μετά, δε, και την ένταξη  της περιοχής στην παγκόσμια κληρονομιά της Unesco, η πρόκληση αλλά και η ευθύνη για τη διατήρηση και ανάδειξη της τοπικής κληρονομιάς και η μεταλαμπάδευσή της στις νεότερες γενιές, γίνονται ακόμα μεγαλύτερες.

Στην εκδήλωση θα φωτιστεί η πολυσχιδής δράση του Ιδρύματος στο πέρασμα των χρόνων, η σημασία και αξία της ευεργεσίας, που αποτελούσε ΟΡΑΜΑ των αδελφών Μάνθου και Γεωργίου Ριζάρη καθώς και η  διαρκής συμβολή του στην πνευματική, εκκλησιαστική και πολιτιστική ζωή της χώρας.

Η επετειακή εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 19:30 με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ιδρυτή του Ριζαρείου Ιδρύματος Γεωργίου Ριζάρη και τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης με θέμα «Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο, Τα χρόνια της ελπίδας».

Θα ακολουθήσει χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Γ. Ματσόπουλο και ομιλίες από τον Χρήστο Μασσαλά, τον Χρήστο Χαραλαμπάκη και τον Κωνσταντίνο Λιούμα. Στη συνέχεια θα γίνει χαιρετισμός από τον Νικ. Γιαννή, Διευθυντή του ΓΕΕΛ της Ριζαρείου, προβολή του έργου ψηφιοποίησης και συναυλία με το μουσικό σχήμα «Αλέντι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ