Το πρώτο 15ήμερο Ιουνίου το πρόγραμμα για τις ηλεκτρικές συσκευές

siskeues

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση για αντικατάσταση παλιών ηλεκτρικών συσκευών, με 300.000 voucher όπως αποκάλυψε στο OPEN και στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» με τη Φαίη Μαυραγάνη, ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

«Θέλουμε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου να ανοίξει η πλατφόρμα. Άρα τις επόμενες εβδομάδες. Εκεί θα έχουμε 35 έως 50% επιδότηση  ανεξαρτήτως εισοδήματος. Όλοι μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα με μία διαφορά ότι θα υπάρχει αντικειμενική κατάταξη βάσει κοινωνικών κριτηρίων (μέλος με αναπηρία, πολύτεκνη οικογένεια, χαμηλό εισόδημα ).

Άτομα που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες έχουν περισσότερα μόρια, επομένως θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα επιλεγούν να αντικαταστήσουν τη συσκευή τους», ανέφερε.

Όπως είπε ο κ. Σκρέκας όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα τα νοικοκυριά θα έχουν μειώσει κατά 30% την κατανάλωση ρεύματος ενώ πρόσθεσε πως αν υπάρχει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «θα βρούμε τρόπο να το παρατείνουμε».

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος τόνισε ακόμη πως «στόχος μας είναι το 70% της ενέργειας να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές καθώς έτσι θα γλιτώσουμε 1 δισ. από εισαγωγή αερίου».

Όπως είχε αποκαλύψει η «Η» τα μέσα ποσά των επιδοτήσεων για την αντικατάσταση συσκευών θα είναι:

-Air condition: 300 ευρω.

-Ψυγείο: 300 ευρω.

-Καταψύκτης: 150 ευρω.

Προσοχή, δεν πρόκειται για πλαφόν επιδότησης, καθώς τα ποσά μπορεί να κυμαίνονται ψηλότερα, ωστόσο, αυτός είναι ο μέσος όρος της επιδότησης που υπολογίζεται πως θα δοθεί στους δικαιούχους καταναλωτές ανά συσκευή.

Για παράδειγμα, στο τελικό ποσό της επιδότησης για την αντικατάσταση κλιματιστικού θα παίζουν ρόλο και τα BTU -πέρα από το ποσοστό της επιδότησης- που είναι η βασική μονάδα μέτρησης της ψυκτικής ισχύος ενός συστήματος κλιματισμού.

Μέσα στον Ιούνιο η πλατφόρμα για επιδότηση του ρεύματος

Η πλατφόρμα αυτή θα έχει κάποιες μικρές διαφορές με το fuel Pass καθώς ο δικαιούχος θα πρέπει να εγγραφεί στην πλατφόρμα και να εισάγει στοιχεία όπως το ΦΠΑ και τον αριθμό παροχής και να συμπληρώσει τα στοιχεία. Από εκεί και πέρα εμείς θα επικοινωνούμε με τον αντίστοιχο πάροχο και θα γίνεται διασταύρωση στοιχείων και θα επιστρέφεται το 60% της αύξησης για τις κύριες κατοικίες.

Η διασταύρωση θα γίνεται από εμάς χωρίς να χρειάζεται ο πολίτης να τρέξει για χαρτιά ή δικαιολογητικά.

Στόχος είναι μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο να αρχίσουν να καταβάλλονται και τα ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Ενέργειας δεν υπάρχει καμία σημασία εάν υπάρχουν οφειλές καθώς οι δικαιούχοι του επιδόματος θα λάβουν τα χρήματα ακόμη κι αν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Δικαιούχοι είναι σχεδόν το 95% των νοικοκυριών οι οποίοι θα λάβουν από 35 έως και 600 ευρώ στο λογαριασμό τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ