Το προσφυγικό είναι εδώ… Νέες μετακινήσεις από τα νησιά στα Κέντρα της ενδοχώρας

Η μεταφορά προσφύγων από τα νησιά σε υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας αποτελεί μία από τις αποφάσεις που έλαβε το ΚΥΣΕΑ κάτω από τις ασφυκτικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί αλλά και από την ανησυχία που προκαλεί η αύξηση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο. Έτσι για μία ακόμη φορά ανοίγει με ένταση στη χώρα το προσφυγικό ζήτημα και οι δυνατότητες που υπάρχουν στα Κέντρα Υποδοχής για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών. Στην Ήπειρο λειτουργούν τέσσερις μεγάλες δομές ενώ σ’ αυτές έχουν προστεθεί δομές φιλοξενίας ανήλικων και ανεξάρτητα διαμερίσματα.

Μεγαλύτερο κέντρο υποδοχής είναι αυτό του Κατσικά, στο οποίο εκτιμάται ότι διαμένουν πάνω από 700 πρόσφυγες ενώ κυρίως οικογένειες φιλοξενούνται στο Κέντρο που έχει δημιουργηθεί στην πρώην Παιδόπολη της Αγίας Ελένης.

Ζηρός και Δολιανά παραμένουν στο χάρτη με τις δυνατότητες στο πρώην στρατόπεδο Πετροπουλάκη να είναι αρκετές για την φιλοξενία επιπλέον αριθμού προσφύγων.

Συνολικά στην Ήπειρο εκτιμάται ότι φιλοξενούνται πάνω από δυόμισι χιλιάδες πρόσφυγες από πολλές και διαφορετικές χώρες προέλευσης.

Στην πρώτη φάση του προσφυγικού ο μεγάλος αριθμός προσφύγων που έφτασαν στην περιοχή προερχόταν από την Συρία, όμως στην πορεία και μετά το πρώτο κύμα, η εικόνα αυτή αναστράφηκε.

Κατά την συνεδρίαση του Σαββάτου το ΚΥΣΕΑ ανέλυσε σε βάθος την κατάσταση που διαμορφώνει η σταθερή αύξηση των μεταναστών/προσφύγων που φθάνουν και παραμένουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τους τελευταίους μήνες. Για το λόγο αυτό απαιτείται η διαμόρφωση μιας νέας σθεναρής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό ελήφθησαν οι ακόλουθες αποφάσεις:

  1. Αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας.
  2. Άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες ολοκληρώθηκε ήδη η σχετική συνεννόηση. Επίκειται τις επόμενες εβδομάδες η μετακίνηση επιπλέον 250 ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας.
  3. Αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά άμεσα η υιοθέτηση – μετά από 4,5 χρόνια αδράνειας της προηγούμενης κυβέρνησης – του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) – ένα σύστημα προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ που διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών («απλές» και θερμικές κάμερες, drones κ.λ.π.).
  4. Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών με στόχο – σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου – να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε. Πάντα με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο και για την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει και η Τουρκία να αναλάβει με συνέπεια τις ευθύνες που τις αναλογούν.
  5. Αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε από τα δικαστήρια. Σημειώνεται ότι υπάρχουν αρκετές χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις για τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία ενέργεια και από τις οποίες η Αστυνομία έχει ήδη εντοπίσει περίπου 1.000 πρόσωπα για τα οποία δρομολογείται η διαδικασία επιστροφής τους.
  6. Άμεση προμήθεια 10 νέων ευέλικτων μικρών σκαφών για ταχύτατη αντίδραση σε περίπτωση εντοπισμού κινήσεων μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων από κυκλώματα διακίνησης που εκκινούν από τα τουρκικά παράλια προς τα Ελληνικά νησιά.
  7. Στήριξη των τοπικών κοινωνιών με ενδυνάμωση των απαραίτητων υποδομών και προσωπικού (π.χ. ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Λέσβου).

Για το ζήτημα αυτό η Ελλάδα είναι σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ