Το Πανεπιστήμιο σημείο αναφοράς

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων επισκέφθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Μερόπη Τζούφη, Χρήστος Μαντάς και Φανή Αναγνώστου-Κουμπλομάτη, όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη και τους εργαζόμενους στην Πρυτανεία, στις Υπηρεσίες Διοίκησης και Οικονομικών, στις Γραμματείες των Τμημάτων, στο Τυπογραφείο, στην Επιτροπή Ερευνών, στη Βιβλιοθήκη και στα Ερευνητικά Εργαστήρια.

Κοινή διαπίστωση αποτέλεσε πως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες των τελευταίων ετών, αποτελεί ένα μεγάλο περιφερειακό Ίδρυμα με ευρύ εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο, προσωπικό υψηλής κατάρτισης και κατάλληλες υποδομές, κατέχοντας περίοπτη θέση μεταξύ των Ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον ευρωπαϊκό και τον διεθνή χώρο.

Η κα Τζούφη τόνισε πως το Υπουργείο Παιδείας αύξησε τη χρηματοδότηση για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έπειτα από 8 χρόνια μειώσεων και τα Πανεπιστήμια ενισχύθηκαν με προσωπικό (1.690 θέσεις για μέλη ΔΕΠ και 5.200 θέσεις για νέους επιστήμονες). Επιπρόσθετα, θεσμοθετήθηκε νέο πλαίσιο για την οργάνωση και τη λειτουργία των ιδρυμάτων, αυξήθηκαν οι υποτροφίες για μεταπτυχιακές και μεταδιδακτορικές σπουδές, ενώ ιδρύθηκε το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) με στόχο την προαγωγή της Έρευνας και της Καινοτομίας στη χώρα.

Στη συνέχεια, η Υφυπουργός Παιδείας τόνισε πως οι συνέργειες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου οδήγησαν στη συγκρότηση ενός νέου μεγαλύτερου Ιδρύματος, με νέες Σχολές και Τμήματα, καθιστώντας το σημείο αναφοράς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ενισχύθηκε με προσωπικό και επιπρόσθετους πόρους, ενώ η ίδρυση του νέου Ερευνητικού Ινστιτούτου (βιοϊατρική, περιβάλλον, τεχνολογία υλικών, ανθρωπιστικές σπουδές και πολιτισμός), όπως και η έναρξη λειτουργίας 3 νέων Διετών Προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για αποφοίτους των ΕΠΑΛ (γαλακτοκομία, γεωργο-κτηνοτροφική παραγωγή, ιχθυοκαλλιέργειες) αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω το ίδρυμα.

Τέλος, οι υποψήφιοι βουλευτές παρουσίασαν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, επισημαίνοντας πως η Παιδεία αποτελεί δημόσιο κοινωνικό αγαθό και αποκλειστική υποχρέωση της Πολιτείας, ενταγμένη σε ένα πλαίσιο αλληλεγγύης και κοινωνική ευθύνης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ