Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην παγκόσμια κατάταξη

panepistimio ioannina

Δημοσιεύθηκε για 7η συνεχόμενη χρονιά από τον ειδησεογραφικό οργανισμό “US News”, η παγκόσμια κατάταξη Πανεπιστημίων «Best Global University Ranking 2021». 

Πρόκειται για μία από τις επτά πιο σημαντικές κατατάξεις παγκοσμίως στην οποία έχει θέση και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Από το σύνολο, πανεπιστημίων που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως,  επιλέχθηκαν αρχικά 1748 Πανεπιστήμια  με την τελική συνολική κατάταξη των 1500 καλύτερων Πανεπιστημίων να καλύπτει ένα εύρος 86 χωρών.  Το πρώτο βήμα για την παραγωγή αυτών των κατατάξεων, οι οποίες τροφοδοτούνται από την εταιρεία Thomson Reuters (InCitesTM research analytics solutions).

Για να συμπεριληφθεί ένα Πανεπιστήμιο στα 1500, θα πρέπει  πρώτα να είναι μεταξύ των κορυφαίων 250 πανεπιστημίων στα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας φήμης της Thomson Reuters. Στη συνέχεια, ένα ίδρυμα πρέπει να είναι μεταξύ εκείνων που είχε τον μεγαλύτερο αριθμό δημοσιεύσεων κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών και τα άρθρα αυτά να αναφέρονται ή να αναπαράγονται από τα κορυφαία 200 της προαναφερθείσας έρευνας φήμης.

Στην κατάταξη του 2020 λήφθηκαν υπόψη οι δημοσιεύσεις όλων των Ιδρυμάτων για την περίοδο 2014-2018. Για να συμπεριληφθεί ένα Πανεπιστήμιο θα πρέπει να έχει δημοσιευμένα τουλάχιστον 1500 ερευνητικά τεκμήρια (άρθρα, κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους κ.α) στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Το «U.S. News & World Report» αξιολογεί τα 1500 καλύτερα Ιδρύματα χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα 13 διαφορετικών κριτηρίων:

-Παγκόσμια Ερευνητική Φήμη (12.5%)

-Περιφερειακή Ερευνητική Φήμη (12.5%)

-Δημοσιεύσεις(10%)

-Συγγράμματα  (2.5%)

-Συνέδρια (2.5%)

-Σταθμισμένη επίδραση των ετεροαναφορών (10%)

-Σύνολο αναφορών (7.5%)

-Αριθμός δημοσιεύσεων που βρίσκονται μεταξύ των 10% περισσότερο αναφερόμενων δημοσιεύσων (12.5%)

-Ποσοστό του συνόλου των δημοσιεύσεων που βρίσκονται μεταξύ των 10% περισσότερο αναφερόμενων δημοσιεύσεων (10%)

-Διεθνείς Συνεργασίες (5%)

-Ποσοστό δημοσιεύσεων με διεθνή συνεργασία επί του συνόλου των δημοσιεύσεων (5%)

-Αριθμός άρθρων με μεγάλο αριθμό αναφορών που βρίσκονται στο top 1%  (5%)

-Ποσοστό του συνόλου των δημοσιεύσεων που βρίσκονται μεταξύ των 1% των άρθρων με τις περισσότερες αναφορές (5%)

Από τα δημοσιευμένα στοιχεία του «U.S. News & World Report» προκύπτει ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κατέχει την 5η θέση μεταξύ των Ελληνικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ενώ στην παγκόσμια κατάταξη βρίσκεται στην 599η θέση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ