Το Νοέμβριο η έναρξη του «Εξοικονομώ»

eksikonomo

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το νέο πρόγραμμα, «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» να ξεκινήσει στις αρχές Νοεμβρίου.

«Είμαστε σε επαφή με το ΤΕΕ. Η προσπάθεια είναι γιγαντιαία. Από τα 300-400 εκατ. πήγαμε στα 850 εκ. ενώ έχουμε ανέβει και στην κατηγορία των επιδοτήσεων. Θα έχει οπωσδήποτε και “έξυπνη” ενέργεια με φωτοβολταϊκά στις στέγες και γι’ αυτό το πρόγραμμα είναι εξοικονομώ- αυτονομώ» εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης.

Αναλυτικά, όπως υπογράμμισε ο Υπουργός, «τώρα πια, τέτοιου είδους προγράμματα είναι στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής και Ενεργειακής Πολιτικής, είναι και στον πυρήνα του Ταμείου Ανάκαμψης, του καινούργιου ταμείου, γι’ αυτό το λόγο έχουμε τρεις βασικές διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα. Πρώτον, περισσότερα λεφτά.

Τα προηγούμενα προγράμματα που έβγαιναν τα τελευταία 2 χρόνια ήταν 350-400 εκ. ευρώ ενώ τώρα πάμε στα 850 εκ. ευρώ. Δεύτερον, έχουμε μεγαλύτερη ένταση, μεγαλύτερο ποσοστό ενισχύσεων. Ενώ ήταν 40-45% οι ενισχύσεις, τώρα φτάνουν μέχρι το 85% και είναι πολύ πιο συμφέρον να μπει κανείς σε αυτό το πρόγραμμα.

Τρίτον, το πρόγραμμα το οποίο δε θα λέγεται πια «Εξοικονομώ» αλλά «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», θα λέγεται έτσι γιατί αλλάζει το περιεχόμενο του προγράμματος σε μεγάλο βαθμό. Δηλαδή, για να μπεις, δεν αρκεί μόνο να φτιάξεις τα κουφώματά σου, θα πρέπει να δεις τι θα κάνεις και με τα «συστήματα ηλεκτρισμού» στο σπίτι, δηλαδή πρέπει να υπάρχουν δράσεις για έξυπνες πρίζες, έξυπνες ηλεκτρικές συσκευές γενικότερα, φωτοβολταϊκά στις στέγες κλπ. Όλα αυτά θα ξεκαθαριστούν αναλυτικά με τον οδηγό του προγράμματος.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ