Το μοιρολόι της Παναγιάς, αναβίωσε στην Κοπάνη

akalanta kopani2

akalanta kopani2

ΦΩΤΟ

«Σήμερα μαύρος ουρανός…» Το μοιρολόι της Παναγιάς, ήχησε σε κάθε γωνιά, στο χωριό της Κοπάνης, του Δήμου Δωδώνης.. Χάρη στον Πολιτιστικό Σύλλογο, ένα έθιμο που έρχεται από τα βάθη των αιώνων αναβιώνει κάθε χρόνο, την Μεγάλη Παρασκευή..

Από νωρίς το πρωί, ομάδες ανθρώπων κάθε ηλικίας, με παραδοσιακά στολές επισκέπτονται όλα τα σπίτια του χωριού. Τα γνωστά κουδούνια, στολισμένα με λουλούδια, συνοδεύουν το μοιρολόι… Η ανταμοιβή είναι κουλούρια, αβγά, αλλά και χρήματα για την ενίσχυση του Συλλόγου.

akalanta kopani6

Το μεσημέρι και μετά την αποκαθήλωση όλες οι ομάδες συγκεντρώθηκαν έξω από την εκκλησία, όπου εκεί είπαν το μοιρολόι για τελευταία φορά, αντάλλαξαν ευχές για Καλή Ανάσταση και έδωσαν ραντεβού για του χρόνου.

“Κάθε χρόνο προσπαθούμε μέσω της αναβίωσης του εθίμου να κρατάμε ζωντανή την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας και μας ευχαριστεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι ενισχύουν και συμμετέχουν στην αναβίωσή του», ανέφερε στις δηλώσεις της η δραστήρια πρόεδρος της Φιλοπρόοδης Κίνησης Αλεξάνδρα Γεωργιάδη.

akalanta kopani3

akalanta kopani4

akalanta kopani5

akalanta kopani8

akalanta kopani7

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ