Το μετέωρο βήμα για τους ΣΜΑ εν μέσω αυτοδιοικητικών αντιπαραθέσεων

fodsa tile

Σε ένα μετέωρο βήμα, όπως όλα δείχνουν, αποφάσισε να προχωρήσει κατά πλειοψηφία η Διοίκηση του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου. Κι αυτό αφορά στο νέο διαγωνισμό, τον τρίτο μετά την ακύρωση των δύο προηγουμένων, για την λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης.

Η απόφαση ελήφθη μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση του σώματος χωρίς ωστόσο στην  διάρκεια αυτής να αποσαφηνιστούν κρίσιμα ζητήματα που απορρέουν από δύο βασικά κείμενα που θα πρέπει να αποτελούν και την βάση για τον διαγωνισμό.

Το πρώτο αφορά στην προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί με την Περιφέρεια Ηπείρου για την κατασκευή των έργων των σταθμών μεταφόρτωσης και την προμήθεια του εξοπλισμού τους και το δεύτερο τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την πράξη ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ.

Διέξοδο στα αδιέξοδα που έχουν προκληθεί θα μπορούσε να αποτελέσει η πρόταση που κατατέθηκε από τον Δήμαρχο Πωγωνίου Κώστα Καψάλη, ο οποίος τόνισε πως πρέπει να πέσουν οι τόνοι από όλες τις πλευρές, να γίνει συνάντηση με τον Περιφερειάρχη, να αποσαφηνιστούν ζητήματα και να προχωρήσει ο διαγωνισμός χωρίς να χαθεί άλλος χρόνος.

Σε πολύ χαμηλούς τόνους κινήθηκαν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων του Δήμου Ιωαννιτών οι οποίοι υπογράμμισαν την ανάγκη τήρησης των όρων της προγραμματικής σύμβασης κατά την δοκιμαστική λειτουργία και με την τοποθέτηση αυτή δεν άφησαν περιθώρια να τους χρεώσουν –όπως συνέβη στο παρελθόν- αμφισβήτηση του οργάνου ενώ κοινό μέτωπο εναντίον του Περιφερειάρχη φάνηκε από τους αυτοδιοικητικούς της Άρτας και της Θεσπρωτίας.

Η πλειοψηφία των μελών του ΦΟΔΣΑ, με αρκετές όμως αρνητικές ψήφους και «παρών» αποφάσισε να προχωρήσει στον τρίτο διαγωνισμό, χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψιν οι παρατηρήσεις της Περιφέρειας όπως και η προειδοποίηση του Περιφερειάρχη ότι θα προσφύγει για την ακύρωσή του.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Νίκος Καλαντζής άφησε αιχμές για την Αποκεντρωμένη που ακύρωσε τον διαγωνισμό ενώ υποστήριξε ότι από την Περιφέρεια ή την Διαχειριστική Αρχή δεν εστάλη κανένα έγγραφο με υποδείξεις ή για δεσμεύσεις που υπάρχουν.

Επίσης σημείωσε ότι ο κίνδυνος απένταξης του έργου δεν αφορά τον Φορέα αλλά την Περιφέρεια που ενέταξε και εκτελεί το έργο.

«Η Αποκεντρωμένη μπήκε σε έλεγχο σκοπιμότητας και δε περιορίστηκε σε έλεγχο νομιμότητας. Οι προθέσεις της ήταν να βρει κάτι ώστε να ακυρώσει το διαγωνισμό» ανέφερε ο κ. Καλαντζής ενώ ζήτησε από όλα τα μέλη του ΦΟΔΣΑ να γίνει σαφές ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων.

Εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Πήχας ανέφερε ότι ήδη έχουν χαθεί δύο χρόνια και έκανε γνωστό ότι θα πρέπει να τηρηθούν όσα προβλέπονται από την προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια. «Για τον Δήμο Ιωαννιτών δεν αλλάζει κάτι με το νέο διαγωνισμό και ως εκ τούτου εμμένουμε στην θέση μας», ανέφερε.

Πολιτικό χαρακτήρισε το θέμα ο Δήμαρχος Άρτας Χρήστος Τσιρογιάννης, δείχνοντας προς την Περιφέρεια Ηπείρου. Τόσο στην αρχική του τοποθέτηση όσο και σε δευτερολογία τόνισε ότι τα απορρίμματα αποτελούν αρμοδιότητα των Δήμων. Σε άλλο σημείο του ανέφερε ότι θα πρέπει να ζητηθούν εξηγήσεις από την Αποκεντρωμένη για την ακύρωση του διαγωνισμού.

Πολιτικό χαρακτήρισε το θέμα και ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος ζητώντας από την Περιφέρεια να επιτρέψει στους δήμους να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό τους. «Αν δεν το θέλουν, ας πάρει τα σκουπίδια η Περιφέρεια, ας βάλει και τα ανταποδοτικά.. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος του διαβαθμιδικού φορέα».

Ο Δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς ανέφερε ότι οι περιφερειακοί δήμοι καταβάλλουν τεράστια ποσά για τα απορρίμματα και υποστήριξε με την σειρά του ότι το θέμα είναι πολιτικό και αφορά στο ποιος θα διαχειριστεί το οικονομικό κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Επίθεση κατά ορατών και… αοράτων έκανε η δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση, υποστηρίζοντας ότι «κάποιοι με τρικλοποδιές προσπαθούν να σταματήσουν την διαδικασία του διαγωνισμού. «Επιτέλους θα πρέπει να εναντιωθούμε στην απόφαση της Αποκεντρωμένης και να προσφύγουμε» ανέφερε ότι παρενέβη πολλές στην διαδικασία έχοντας και «θερμούς διαλόγους» με συναδέλφους της.

Άμεση συνάντηση με τον Περιφερειάρχη για να γίνει εφικτή η επίλυση όλων των επιμέρους ζητημάτων ώστε να προχωρήσει ο διαγωνισμός, πρότεινε ο δήμαρχος Κόνιτσας Νίκος Εξάρχου, καυτηριάζοντας την πολύμηνη καθυστέρηση στην λειτουργία των ΣΜΑ και την αδυναμία ολοκλήρωσης του διαγωνισμού.

«Το δις εξαμαρτείν είναι πολύ για όλους», ανέφερε ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος συμπληρώνοντας πως «είναι πλέον γνωστό σε όλους ποιος οδηγεί τα πράγματα στα βράχια». Τόνισε ότι μετά τις δημόσιες δηλώσεις του Περιφερειάρχη πρέπει να υπάρξει συνεννόηση, να ξεπεραστούν οι εμμονές και να οδηγηθεί ο Σύνδεσμος σε έναν διαγωνισμό που θα εξασφαλίζει τους καλύτερους οικονομικούς όρους για τους Δήμους και τους πολίτες και το μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης.

Ο Δήμαρχος Δωδώνης και πρόεδρος της ΠΕΔ  Χρήστος Ντακαλέτσης πρότεινε να συγκληθεί η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης Συνδέσμου και Περιφέρειας, πρότεινε μία σειρά αλλαγών για τον διαγωνισμό ελάσσονος σημασίας και υποστήριξε ότι αν υπάρχει κίνδυνος απένταξης του έργου αυτό είναι λόγω των συνεχών παρατάσεων και καθυστερήσεων.

Ο αντιπρόεδρος του Αναγκαστικού Συνδέσμου Θωμάς Μπέγκας ισχυρίστηκε ότι η Αποκεντρωμένη προχώρησε σε κρίση σκοπιμότητας και όχι νομιμότητας. Διευκρίνισε ότι δεν γίνεται προσφυγή για λόγους οικονομίας χρόνου και πρότεινε ο Σύνδεσμος να απευθυνθεί στο γραφείο του Πρωθυπουργού ώστε να τον ενημερώσει για τα τεκταινόμενα στην Ήπειρο.

«Κάνουμε ένα μπροστά και δύο πίσω» ανέφερε ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, καυτηριάζοντας το γεγονός ότι η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ αποδέχεται την απόφαση της Αποκεντρωμένης. Προσπαθώντας να δώσει διέξοδο ώστε να μην χαθεί άλλος χρόνος πρότεινε να χαμηλώσουν οι τόνοι από όλες τις πλευρές, να γίνει συνάντηση με την Περιφέρεια αλλά και την Αποκεντρωμένη και να συνδιαμορφωθούν οι όροι του διαγωνισμού.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος σημειώνοντας ότι πριν βγει η διακήρυξη για το νέο διαγωνισμό θα πρέπει να γίνει συζήτηση με την Περιφέρεια.

Οι απόψεις αυτές δεν εισακούστηκαν κι έτσι η πλειοψηφία του Αναγκαστικού Συνδέσμου αποφάσισε να προχωρήσει στο νέο διαγωνισμό ενώ θα υπάρξει στη συνέχεια και συνάντηση της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης, η οποία ωστόσο θα είναι άνευ ουσιαστικού αντικειμένου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ