Το μεγάλο στοίχημα για το ΕΣΠΑ

«Στόχος μας είναι να φτάσουμε το 100% στην απορροφητικότητα» είπε ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης αναφερόμενος στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, μέχρι στιγμής έχουν απορροφηθεί-δαπανηθεί στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 σχεδόν 5 δισ. ευρώ από τα 22 δισ. του προγράμματος (εκτός του προγράμματος Αγροτική Ανάπτυξη), κάτι που σημαίνει ότι το ποσοστό απορρόφησης ανέρχεται στο 22%.

«Δεν θα πω αν είναι πολύ ή λίγο, αυτό που ξέρουμε είναι ότι μέχρι το 2023 θα πρέπει να δαπανούμε 5 δισ. ευρώ ετησίως. Ο στόχος είναι δύσκολος, πρόκειται για άθλο».

«Στόχος μας είναι να διπλασιάσουμε τον ρυθμό ανάπτυξης και για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να αυξήσουμε τη μόχλευση των πόρων που διαθέτουμε. Και αυτούς που διαθέτουμε είναι το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έως ότου έχουμε την προσέλκυση ξένων επενδύσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ισχυρό ρόλο στην ανάπτυξη θα έχει και η Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία, όπως ανέφερε ο κ. Τσακίρης, θα πρέπει να λειτουργεί με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Στο σημείο αυτό, ανέδειξε και την αναγκαιότητα δημιουργίας νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα παράσχουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις.

Σχέδιο νόμου γα τις μικροπιστώσεις

Τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, όσο και ο κ. Τσακίρης, γνωστοποίησαν, στην ίδια συνάντηση, ότι στο άμεσο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις μικροπιστώσεις, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο ενδέχεται να έχει πολλά στοιχεία αυτού το οποίο βρήκε από την προηγουμένη πολιτική ηγεσία του υπουργείου υπό τον κ. Δραγασάκη, προσθέτοντας ότι το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια.

Επί του θέματος των μικροπιστώσεων ο κ. Τσακίρης σημείωσε ότι είμαστε η μοναδική χώρα στην ΕΕ που απαγορεύεται ο θεσμός, ενώ, σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι για το πλαίσιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία κρίνει ότι οι φορείς μικροχρηματοδότησης δεν θα πρέπει να εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδας. «Με το νομοσχέδιο που θα φέρουμε στη Βουλή, θα είναι όλοι ευχαριστημένοι», υπογράμμισε ο κ. Τσακίρης.

Απλοποίηση διαδικασιών ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας επιχειρήσεων

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νίκος Παπαθανάσης, σημείωσε ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι θα υπάρχει ένας μηχανισμός που θα ελέγχει την πρόοδο της αδειοδότησης και που «κολλάει» μια επένδυση σε πραγματικό χρόνο, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο κ. Παπαθανάσης γνωστοποίησε ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα κατατεθούν οι προτάσεις των ενδιαφερομένων για την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), ενώ για τα ναυπηγεία Ελευσίνας σημείωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την ONEX, η οποία έχει αποκτήσει και τα ναυπηγεία Σύρου.

Διασύνδεση ερευνητικής κοινότητας με την αγορά

Στη διασύνδεση της ερευνητικής κοινότητας με την αγορά εστίασε, από την πλευρά του, ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, τονίζοντας ότι στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις που θέλουν να υλοποιήσουν επενδύσεις R&D στη χώρα μας.

Έμφαση, επίσης, έδωσε στα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα κίνητρα που πρέπει να δημιουργηθούν για την ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ